Το Κυπριακό στην ατζέντα των επαφών Κοτζιά στην Ουάσιγκτον

Το Κυπριακό στην ατζέντα των επαφών Κοτζιά στην Ουάσιγκτον

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα βρίσκεται τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Μαρτίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Rex Tillerson, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, Αντιστράτηγο ε.α. H. R. McMaster, με εκπροσώπους της αμερικανικής Κυβέρνησης, με μέλη του Κογκρέσου, με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και με οργανώσεις της Ομογένειας. Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά με αιχμή την κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο και περιφερειακά ζητήματα στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με την αμερικανική ηγεσία.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο σε θάλασσα και αέρα, με τα την απορριπτική απόφαση του Αρείου Πάγου στο αίτημα απέλασης των 8 φυγάδων στρατιωτικών και η Ουάσιγκτον ανησυχώντας για θερμό επεισόδιο, έχει προβεί σε διαβήματα για αυτοσυγκράτηση, όπως ομολόγησε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κόενς, μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) στην Ουάσιγκτον, την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΚΥΠΕ, κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον και στις επαφές τους με ανώτατους Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο κ. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας, στη γεωστρατηγική της σημασία και χρησιμότητα, τη συμβολή της στην περιφερειακή σταθερότητα και στη θέση της ως συμμάχου και συνομιλητή σε μία σειρά από σημαντικά θέματα (ενεργειακή συνεργασία, προσφυγικό, καταπολέμηση τρομοκρατίας, άμυνα).

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους νέους συνομιλητές του για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση σε μία δύσκολη συγκυρία για τις χώρες της Βαλκανικής, της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για την προώθηση διμερών συνεργασιών και πολυμερών σχημάτων (πχ τριμερείς, τετραμερείς συνεργασίες) με γνώμονα την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και της ειρήνης καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας. Θα έχει συναντήσεις, επίσης, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων (AHI, AHEPA, national Coordinated Effort of Hellens, Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, HALC), ενώ θα συναντηθεί με το Προεδρείο της αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης AIPAC. O Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, τέλος, επαφές με εκπροσώπους σημαντικών δεξαμενών σκέψης σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης που θα διοργανωθεί στο CSIS (Center for Strategic International Studies).

NO COMMENTS

Leave a Reply