Ντάισελμπλουμ: Θετικά μέτρα μόνο αν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα

Ντάισελμπλουμ: Θετικά μέτρα μόνο αν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα

Μόνον όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορεί η Ελλάδα να κάνει χρήση των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται την τρέχουσα περίοδο με τους θεσμούς. Αυτό ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ενημέρωση που παρείχε την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην ολλανδική Βουλή ενόψει του προσεχούς Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει συγκεκριμένα για την Ελλάδα πως στο Eurogroup «θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού». Η αποσαφήνιση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών συγκρούεται με όσα έχει επανειλημμένα υποστηρίξει για τα λεγόμενα «θετικά» μέτρα η κυβέρνηση μετά το τελευταίο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Είναι δε σε διαφορετικό πνεύμα και με την ενημέρωση που παρείχε στα ΜΜΕ στις 9 Μαρτίου ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην εν λόγω ενημέρωση ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε για τα αντισταθμιστικά μέτρα τα εξής: «Βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018». Η διαφορά είναι πρόδηλη. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθαρίζει πως τα θετικά μέτρα θα ενεργοποιηθούν όταν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα και θα αφορούν στο ποσό της υπεραπόδοσης. Εάν για παράδειγμα ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5% του ΑΕΠ και τελικά επιτευχθεί πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, τα θετικά μέτρα θα αφορούν στο 0,2% του ΑΕΠ που είναι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.

NO COMMENTS

Leave a Reply