Τι θα βγάλει η κάλπη στην Ολλανδία;

Τι θα βγάλει η κάλπη στην Ολλανδία;

Το τέλος της πολιτικά βαρετής Ολλανδίας που ψήφιζε κυβερνήσεις χωρίς να απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα έξω από τα σύνορά της έχουν κηρύξει εδώ και εβδομάδες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Και από το πρωί 14 εκατομμύρια Ολλανδοί αναμένονται στα εκλογικά τμήματα σε μια κρίσιμη, αν όχι κομβική για όλη την Ευρώπη, εκλογική διαδικασία (οι κάλπες άνοιξαν στις 8.30 π.μ. ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 10 μ.μ.).

Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ολλανδία σε επίπεδα που θα της επιστρέψουν να έχει καίριο ρόλο -έστω και εκτός κυβερνητικού νυμφώνος- είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για μια πολιτικά καυτή χρονιά που θα δοκιμάσει τις αντοχές της ΕΕ (ακολουθεί η Γαλλία τον Απρίλιο-Μάιο και βεβαίως η Γερμανία τον Σεπτέμβριο, ενώ η προσφυγή στις κάλπες είναι πάντα μια πιθανότητα στην Ιταλία).

Για την Ολλανδία δεν είναι βέβαια ένα νέο φαινόμενο η ανησυχητική άνοδος της Ακροδεξιάς. Εξάλλου ο Γκερτ Βίλντερς είναι μια φιγούρα γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια για τον εμπρηστικό της χαρακτήρα και το στιλ της. Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο αποκτά άλλη δυναμική μέσα στην πανευρωπαϊκή άνοδο του ευρωσκεπτικισμού. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, που διεκδικεί τρίτη θητεία, ίσως βρήκε μια σωτήρια ευκαιρία της τελευταίας στιγμής να κερδίσει έδαφος χάρη στη σκληρή στάση που πήρε έναντι της Τουρκίας.

NO COMMENTS

Leave a Reply