Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ- Λαγκάρντ

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ- Λαγκάρντ

Τη Δευτέρα θα συναντηθούν η Άγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα βρεθεί στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με οικονομικούς παράγοντες και εν συνεχεία θα συναντήσει και τη Γερμανίδα καγκελάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, οι συζητήσεις των δύο γυναικών θα περιστραφούν και γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητεί το ΔΝΤ.

«Χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία», είναι το μήνυμα που, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, έχει ήδη αποστείλει η Κριστίν Λαγκάρντ στην Αγκελα Μέρκελ κατά την τελευταία επικοινωνία τους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία και το ΔΝΤ δεν λάβει νομικές εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα για το χρέος, τότε -όπως έχει διαμηνύσει η ηγεσία του στο Βερολίνο- δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Αθήνα, που εξακολουθεί να μην αποδέχεται μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει το χρέος, εκτιμά πως θα «γλιτώσει» και ένα μεγάλο μέρος των μέτρων που καλείται να λάβει. Το Μέγαρο Μαξίμου, όμως, θεωρεί ως επικρατέστερο -αν όχι βέβαιο- σενάριο την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το ΔΝΤ, κατά τρόπο τέτοιο που η διοίκηση του Ταμείου θα μπορεί να αποδεχθεί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Die Welt σε δημοσίευμά της τονίζει πως η συμφωνία Αθήνας- δανειστών είχε κλείσει από την Τρίτη, πολύ πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής και πολύ πριν το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Άγκελα Μέρκελ. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι εκπρόσωποι των δανειστών και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχαν βάλει τα θεμέλια του συμβιβασμού από την Τρίτη.

NO COMMENTS

Leave a Reply