Ντομπρόβσκις: Εμπιστευθείτε την Ελλάδα

Ντομπρόβσκις: Εμπιστευθείτε την Ελλάδα

Ηχηρό μήνυμα προς τους πιστωτές της Ελλάδας να «οικοδομήσουν εμπιστοσύνη» προς την χώρα έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο Politico, η χώρα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές ως το καλοκαίρι του 2018. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θεωρεί αχρείαστη την απαισιοδοξία του ΔΝΤ και υποστηρίζει ότι «όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόγραμμα, αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές». Ο ίδιος στη συνέντευξή του υπογραμμίζει πως υπάρχουν σαφείς λόγοι αισιοδοξίας για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το πολύ σε έναν χρόνο.

«Αν παρατηρήσει κανείς τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, βλέπει ότι αποδίδει, στην πραγματικότητα υπεραποδίδει ως προς τους στόχους» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επικαλούμενος το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα του 4,2% του ΑΕΠ το 2016, όταν οι προβλέψεις ήταν 8 φορές χαμηλότερες από αυτό. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα πετύχει 1,75% πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και 3,5% την επόμενη χρονιά» είπε ο Ντομπρόβσκις. Ο αντιπρόεδρος κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν την απαιτούμενη πειθαρχία. «Πρώτον είναι σημαντικό ότι το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά, ότι η Ελλάδα δείχνει ξεκάθαρα ότι πετυχαίνει τους στόχους, ότι επιτυγχάνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% (το 2018). Οπότε, πρέπει να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αγορές», σημείωσε.

«Γι’ αυτό, είναι βέβαια σημαντικό να συμμετέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να στείλουν τα ίδια μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ελληνικών αρχών» υπογράμμισε. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί ως τις 22 Μαΐου. «Υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων» σημείωσε, αν και πρόσθεσε πως πρέπει να εφαρμοστούν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν το Eurogroup. «Aλλά όλα τα βασικά δομικά στοιχεία είναι εκεί για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και να έρθει η επόμενη εκταμίευση» πρόσθεσε. Μόλις γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσουμε συζητήσεις για τα μέτρα για το χρέος, υπογράμμισε ο κ. Ντομπρόφσκις.

NO COMMENTS

Leave a Reply