Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λονδίνου

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λονδίνου

Το Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών του Λονδίνου (London Greek Film Festival) ξεκίνησε την πορεία του το 2008 και στοχεύει σύμφωνα με τους διοργανωτές του να καταστεί  διεθνές σημείο συνάντησης για την ελληνική κινούμενη εικόνα. Αποσκοπεί να είναι το σταυροδρόμι μεταξύ δύσης και ανατολής  για τον ελληνικό κινηματογράφο και να κάνει γνωστή στον κόσμο την ελληνική κινούμενη εικόνα.
Κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες της κινούμενης εικόνας διαγωνίζονται από τις 17 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου στις κατηγορίες ταινίας μικρού και μεγάλου μήκους, πειραματικής ταινίας, video art, animation, ντοκιμαντέρ με μόνο όρο να είναι οι ίδιοι ελληνικής ή ε/κυπριακής καταγωγής, ή το θέμα με το οποίο καταπιάνονται να έχει σχέση με τον ελληνικό χώρο.
Στο φετινό φεστιβάλ δύο καθηγήτριες του τμήματος Τεχνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου λαμβάνουν μέρος στις κατηγορίες  video art και animation.
Η Σοφία Χατζήπαπα-Gee παρουσιάζει το βίντεο «Στην Χώρα του Όχι, όχι’!» στην τεχνική stop motion animation και η Δήμητρα Εγγλέζου το animation «Καθρέπτες». «Στη χώρα του ‘΄Οχι, Όχι!’» η μεταπολεμική Κύπρος διαφαίνεται μέσα από μια σειρά ετερόκλητων στοιχείων που βρίσκονται σε παράξενη συμβίωση.  Η κάμερα διαγράφει ένα κινηματογραφικό πέρασμα  (panning) που παρουσιάζει ένα-ένα και αποσπασματικά αυτά τα στοιχεία και σταδιακά συνθέτει το πολύπλοκο παζλ της περιοχής του «Όχι».  Το διακεκομμένο του stop motion animation που παραλείπει κάποια καρέ και η αποσπασματικότητα των πλάνων δημιουργούν την αίσθηση ενός ανολοκλήρωτου και κατακερματισμένου κόσμου που μεταλλάσσεται γοργά. Η ταινία έχει προβληθεί  μέχρι σήμερα στην έκθεση ‘Chypre 2010, L’art au present Παρίσι, 2011 και στην Διεθνή έκθεση Οστράλε, Δρέσδη , 2011.
Tο έργο «Καθρέπτες» (Mirrors) είναι ένα βίντεο κινούμενων γραφικών που καταπιάνεται με  την ενέργεια της κίνησης, του ήχου, της αρμονίας, του χώρου και της βαρύτητας.  Οι Καθρέπτες σε οδηγούν σε ένα ταξίδι όπου ακούς και δέχεσαι ανοιχτά τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν αναπάντεχα. Οι καθρέπτες είναι τελικά  πύλες που σε οδηγούν  σε έναν άλλον κόσμο, μεταφορά σε πιθανούς φανταστικούς κόσμους.
Η ταινία έχει προβληθεί  μέχρι σήμερα στο  2ο διεθνές φεστιβάλ Moving Frames στην Ελλάδα,   2010, στο Xperimental Film & Animation Festival v.9 στην Κύπρο 2011 και στο 6th ANIMFEST 2011, Athens International Animated Film Festival  2011.

(Πηγή:sigmalive.com)

NO COMMENTS

Leave a Reply