Συνεδρίαση του Ιεράς Συνόδου στη Ρουμανία

Συνεδρίαση του Ιεράς Συνόδου στη Ρουμανία

Τη σημασία της επίσκεψης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρου Β’ στη Ρουμανία, τόνισε ο Πατριάρχης Ρουμανίας, κ.κ. Δανιήλ, κατά την προσφώνησή του στην πανηγυρική συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρουμανίας, χαρακτηρίζοντάς την ως «πνευματικό αναβαπτισμό στους πολυαιωνίους αδελφικούς δεσμούς των δύο Εκκλησιών».
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας εξήρε, για μία ακόμη φορά, την «προσφορά του πρεσβυγενούς Πατριαρχικού Θρόνου των Αλεξανδρέων στην περιφρούρηση και την ενίσχυση της ορθοδόξου πίστεως του ρουμανικού λαού σε κρίσιμες στιγμές της ιστορικής του διαδρομής».
Κατά την αντιφώνησή του ο κ.κ. Θεόδωρος Β΄, αναφέρθηκε στο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, στα επτά χρόνια της ποιμαντορίας του, «στην αχανή αφρικανική ήπειρο, την ήπειρο του μέλλοντος», όπως την χαρακτήρισε, για την ανακούφιση των βιοτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της, χωρίς να αναιρεθούν οι πολιτισμικές τους ιδιαιτερότητες και οι παραδόσεις τους. «Ταυτόχρονα καλούμαστε να διαποιμάνουμε τις χιλιάδες των αδελφών ορθοδόξων, οι οποίοι διαβιούν στην Αφρική, χωρίς όμως να προέρχονται από αυτήν», ανέφερε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, όπως είναι οι ελληνικές, ρωσικές, ρουμανικές, σερβικές και άλλες κοινότητες και παροικίες, που ακμάζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή της πνευματικής δικαιοδοσίας του Αλεξανδρινού Πατριαρχικού Θρόνου.
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε στις σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαιότητος των δύο Εκκλησιών, που ανάγονται στα τέλη του 16ου αιώνα και θεμελιώνονται από δύο Αγίους Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Μελέτιο τον Πηγά και Κυρίλλο τον Λούκαρι.
«Έκτοτε σφυρηλατήθησαν δεσμοί ακατάλυτοι στη ροή των αιώνων, οι οποίοι προσέφεραν αμοιβαία στήριξη σε κρίσιμες καμπές της εκκλησιαστικής ιστορίας αμφοτέρων των Εκκλησιών μας», τόνισε-μεταξύ άλλων-ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. «Κοινό χρέος αποτελεί η διακράτηση, η περιφρούρηση και η μεταλαμπάδευση στις επερχομένες γενεές των όσων ιερών και οσίων παραλάβαμε κι εμείς από τους Προκατόχους μας, των όσων οι προοδοιπορήσαντες άγιοι Πατέρες καθιέρωσαν απαραχαράκτως και μας εμπιστεύθησαν διά αναλλοιώτων Ιερών Κανόνων, ιερών κειμένων, ιερών παραδόσεων και θεσφάτων. Και έχουμε όλοι βαθύτατη επίγνωση ότι είμαστε φρυκτωροί αυτού του τεραστίου πνευματικού πλούτου, “μηδέ προσθέντες, μηδέ αφαιρούντες”, σύμφωνα με την Αρχιερατική μας Καθομολόγηση, σεβόμενοι και τιμώντες εαυτούς και αλλήλους».

(Πηγή:ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply