Ο ESM ανέβαλε την καταβολή της δόσης

Ο ESM ανέβαλε την καταβολή της δόσης

Έγκριση του συμπληρωματικού Μνημονίου, όχι όμως και εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ αποφάσισε πριν από λίγο το Δ.Σ. των διοικητών του ΕSM. Μπορεί ο ESM στη σημερινή τηλεδιάσκεψη να ενέκρινε το αναθεωρημένο Mνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο στην ανακοίνωσή του εστιάζει στις εκκρεμότητες που απομένουν για να εκταμιευτεί η δόση. Ειδικότερα, όπως τονίζεται, τη σημερινή συνεδρίαση απασχόλησαν και εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν στους τρεις ξένουν εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στην υπόθεση Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (επικεφαλής του οποίου είναι ο εικονιζόμενος Κλάους Ρέγκλινγκ, από την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου) καλεί την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι δύο υπουργικές αποφάσεις, όχι πολιτικές, αλλά με τεχνικά ζητήματα. Η μία αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και η άλλη στους μηχανικούς (απελευθέρωση επαγγέλματος). Το θέμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει λυθεί και το θέμα του ΝΣΚ δεν είναι για τώρα και δεν το ζητεί το ΔΝΤ.

«Οι διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του ΕSM στην Ελλάδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ από το ΔΣ του ΕSM» αναφέρει η χαρακτηριστική η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του ESM (δηλαδή των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης) θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

NO COMMENTS

Leave a Reply