Ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Σε ναυάγιο και οριστική κατάρρευση οδηγήθηκαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στη Διάσκεψη του Κρας Μοντάνα, εξαιτίας της άτεγκτης-ανυποχώρητης στάσης της Τουρκίας, στα «ακανθώδη» ζητήματα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. Μάλιστα, η Άγκυρα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσβούσογλου, επανέλαβε το αίτημα για διατήρηση του δικαιώματος επέμβασης στην Κύπρο! Η παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, που πολλοί ανέμεναν ως «μάννα εξ’ ουρανού», δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, με το σχίσμα ανάμεσα σε Αθήνα-Λευκωσία με την Άγκυρα να διογκώνεται κατά τις χθεσινοβραδινές συνομιλίες.

Αυτό που κατέστη σαφές κατά τις χθεσινές εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό, που αποτέλεσαν και το κύκνειο άσμα του νέου κύκλου διαβουλεύσεων, είναι ότι η Τουρκία δεν έχει την παραμικρή βούληση να υποχωρήσε, στα μείζονα ζητήματα των εγγυήσεων και της παραμονής των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

Με ένα διπλωματικό ελιγμό, που ωστόσο βρήκε φραγμό στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η Άγκυρα πρότεινε, το θέμα των εγγυήσεων να επανεξεταστεί σε 15 χρόνια. Την ίδια λογική είχε και η πρότασή του Τσαβούσογλου για το επεμβατικό δικαίωμα της Τουρκίας-με επανεξέταση μετά από 15 χρόνια- ενώ στο ζήτημα των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρου, πρότεινε το «μοντέλο» της συμφωνημένης μείωσης. Η ελληνοκυπριακή απάντηση ήταν σφοδρή και άμεση, δρομολογώντας επί της ουσίας το άδοξο τέλος των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απέρριψαν τις τουρκικές προτάσεις για τις εγγυήσεις και ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ.Κοτζιά στην… εμμονή Τσαβούσογλου να «αναδεικνύει» ζήτημα συνέχισης των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου. «Αυτή είναι η τελευταία μας κουβέντα για το θέμα αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών και πριν μερικές ημέρες είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του, στο παράλογο-όπως το είχε χαρακτηρίσει-αίτημα της Άγκυρας. Μάλιστα, λίγο μετά το τέλος της Διάσκεψης, ο κ.Κοτζιάς με ανάρτησή του στο Twitter τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

Την άκαρπη κατάληψη των συνομιλιών, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος επισήμανε ότι «είμαι βαθύτατα στεναχωρημένος που σας ανακοινώνω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και εμπλοκή όλων των αντιπροσωπειών, των Ελληνοκυπρίων, των τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητής αλλά και της ομάδας του ΟΗΕ η σύνοδος για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία».

NO COMMENTS

Leave a Reply