Σήμερα η απόφαση για την εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ προς την...

Σήμερα η απόφαση για την εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Σήμερα «κληρώνει» για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του ελληνικού προγράμματος, σε τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ συνεδριάζουν με το «καπέλο» των μελών του Δ.Σ. του ESM και θα λάβουν απόφαση για την τρίτη δόση του ελληνικού προγράμματος, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να προτείνει σε έγγραφο που δημοσίευσε χθες Πέμπτη την έγκρισή της. Τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι στην σημερινή συνεδρίαση θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, τα χρήματα αναμένεται ότι θα φτάσουν στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι έχει κλείσει και το ζήτημα των διώξεων στις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΛΣΑΤ για το οποίο είχαν ασκήσει έντονες πιέσεις οι δανειστές.

Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμα η αποστολή της επιστολής προθέσεων από την ελληνική κυβέρνηση προς το ΔΝΤ προκειμένου να ζητήσει τη συμμετοχή του Ταμείο με νέο δάνειο προς την Ελλάδα που θα έχει ύψος έως 2 δισ. δολάρια. Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η επιστολή θα σταλεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και τονίζουν ότι η αποστολή της δεν αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να λάβει θετική απόφαση ως προς την έγκριση της δόσης σήμερα ο ESM. Την ίδια στιγμή εξηγούν ότι δεν προκύπτει πρόβλημα ούτε και με την άρνηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να παράσχει τη γνωμοδότηση που ζητούσε το ΔΝΤ ότι τα μέτρα για το 2019 δεν είναι αντισυνταγματικά.

Αναλυτικά και όσον αφορά στο ποσό που θα εκταμιευθεί, από τα 8,5 δισ. τα 6,9 δισ. θα εκταμιευθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους που πρέπει να αποπληρωθεί μέσα στον Ιούλιο, ενώ τα 1,6 δισ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τα κεφάλαια θα καταβληθούν σε υποδόσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσε χθες, Πέμπτη, ο ESM ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης, εφόσον το ΔΣ του ESM δώσει το «πράσινο φως», θα προχωρήσει η πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ. πριν από τις 31 Ιουλίου 2017. Από αυτά το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στον ξεχωριστό λογαριασμό που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πλαίσιο της πρώτης εκταμίευσης θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αντίστοιχα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης του προγράμματος. Τέλος, τα εναπομείναντα 800 εκατ. της τρίτης δόσης που θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά. Σύμφωνα με το έγγραφο του ESM, η εκταμίευση και το μέγεθος κάθε υποδόσης θα υπόκεινται στην ικανοποιητική απόδοση της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια, στη βάση της αξιολόγησης των θεσμών. Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκκαθαριστούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των ιδίων πόρων της Ελλάδας και των εσόδων από τις εκταμιεύσεις, σε ποσοστό τουλάχιστον ένα ευρώ ιδίων πόρων για κάθε δύο ευρώ των εσόδων από εκταμιεύσεις. Η τελευταία ημερομηνία για την αποδέσμευση των υπόλοιπων υποδόσεων θα είναι η 31η Οκτωβρίου 2017.

NO COMMENTS

Leave a Reply