Θρίλερ στο αεροδρόμιο της Τουρκίας για Κύπριους επιβάτες

Θρίλερ στο αεροδρόμιο της Τουρκίας για Κύπριους επιβάτες

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας προσγειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής (17.09.2017) το αεροσκάφος της Jet2 που μετέφερε επιβάτες άλλου αεροπλάνου, της ίδιας εταιρείας στην Κύπρο, μετά από την περιπέτεια που ζούσαν επί περίπου 24 ώρες. Το πρώτο αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν, παρουσίασε βλάβη και ενώ πετούσε από Μάντσεστερ για τη Λάρνακα, πραγματοποίησε, χθες το βράδυ, αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Σμύρνης. Μεταξύ των επιβατών ήταν και πέντε Κύπριοι. Οι αρμόδιες Αρχές της Μεγαλονήσου, ήρθαν σε επαφή με την αεροπορική εταιρεία, η οποία εξέφρασε φόβους μήπως τεθεί ζήτημα προσγείωσης σε αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα, κάτι που ευτυχώς δεν συνέβη.

Οι Κύπριοι επιβαίνοντες δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα από τις τουρκικές Αρχές, αλλά τους παρασχέθηκε βίζα σε λευκό χαρτί, όπως συμβαίνει με όλους του Κύπριους, αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα κυπριακά επίσημα έγγραφα. Βέβαια, όλο αυτό σημαίνει πως υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση για όλους τους επιβάτες της πτήσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το αεροσκάφος αναχώρησε το απόγευμα από τη Σμύρνη και μετέβη στην Ρόδο προτού αναχωρήσει για τον τελικό προορισμό του, το αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου και προσγειώθηκε στις 20.30.

`Οπως είχε δηλώσει ενωρίτερα στο ΚΥΠΕ η Προϊστάμενη του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Μιχαήλ, σήμερα το πρωί η δημοσιογράφος – επιβάτης στο αεροσκάφος Πέτρα Αργυρού, ήλθε σε επικοινωνία με αρμοδίους του Υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνοντας τους για το συμβάν και για το γεγονός ότι ο πιλότος του αεροσκάφους έκανε λόγο για «πολιτικό πρόβλημα». Οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο έκαναν επαφές και πληροφορήθηκαν ότι η αεροπορική εταιρεία θα έστελνε άλλο αεροπλάνο για να τους μεταφέρει από τη Σμύρνη στη Λάρνακα, όπως ήταν προγραμματισμένο. «Είχαμε φόβους μήπως θέσουν θέμα να προσγειωθεί στο `Ερτζιάν` (παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου), αλλά ευτυχώς δεν το έθεσαν», είπε η κ. Μιχαήλ.

Ερωτηθείσα αν οι Κύπριοι επιβάτες αντιμετώπισαν κάποιο άλλο πρόβλημα στη μεταχείρισή τους από τις τουρκικές αρχές, η κ. Μιχαήλ είπε πως δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα και πως «τους έδωσαν βίζα σε λευκό χαρτί», όπως κάνουν για όλους τους Κύπριους, επειδή δεν αναγνωρίζουν τα κυπριακά έγγραφα, διαβατήρια ή ταυτότητες. Ανέφερε παράλληλα πως «υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση για όλους τους επιβάτες». Χθες βράδυ οι επιβάτες έμειναν σε ένα ξενοδοχείο στη Σμύρνη. Επικοινωνήσαμε με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη για να τους παρέχει προξενική βοήθεια, ανέφερε η κ. Μιχαήλ, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές και προξενικές ενέργειες, με στόχο την ασφαλή άφιξη των Κύπριων επιβατών στη Λάρνακα. Ανέφερε ακόμη πως τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Αργυρού είχε και ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Ζήνων.

NO COMMENTS

Leave a Reply