Ρωσία: Προεδρικές εκλογές στις 18 Μαρτίου 2018

Ρωσία: Προεδρικές εκλογές στις 18 Μαρτίου 2018

H γραμματέας της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Μάγια Γκρίνσινα, τόνισε ότι οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου του 2018, μιλώντας στο πρακτορείο TASS, με αφορμή ανακοίνωση που είχε κάνει το υπουργείο Απασχόλησης, η οποία αφορούσε τον ορισμό των επίσημων εορταστικών αργιών του επόμενου έτους. Νωρίτερα το υπουργείο Απασχόλησης είχε ανακοινώσει ότι ενέκρινε τις μεταφορές των αργιών για το 2018, και έτσι, η 8η Μαρτίου (Ημέρα της Γυναίκας-σ.σ.) θα είναι τετραήμερη αργία από τις 8 έως τις 11 Μαρτίου.

Αναφερόμενη σε αυτή την μεταφορά, η Μάγια Γκρίσινα δήλωσε ότι επειδή «η εβδομάδα 5-11 Μαρτίου περιλαμβάνει μία ημέρα εορτής, καθιστούμε σε όλους σαφές ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου». Με βάση την ρωσική νομοθεσία το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, άνω σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου, ορίζει την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, όχι νωρίτερα από 100 ημέρες και όχι αργότερα από 90 ημέρες πριν την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ενώ ως ημέρα εκλογών ορίζεται η δεύτερη Κυριακή του μήνα, κατά τον οποίο είχαν διεξαχθεί οι προηγούμενες προεδρικές εκλογές, δηλαδή τον μήνα Μάρτιο.

Πριν το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, ο νόμος προέβλεπε, ότι σε περίπτωση που η Κυριακή κατά την οποία πρέπει να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές συμπίπτει με επίσημη αργία ή την επόμενη της επίσημης αργίας, είτε η Κυριακή έχει ορισθεί ως εργάσιμη, οι εκλογές διεξάγονται την προηγούμενη Κυριακή. Έτσι το 2012 εξαιτίας της μεταφοράς των αργιών της 8ης Μαρτίου, η δεύτερη Κυριακή του μήνα ήταν εργάσιμη και η διεξαγωγή της ψηφοφορίας έγινε την πρώτη Κυριακή στις 4 Μαρτίου. Ωστόσο εφέτος, με βάση τις τροπολογίες που έγιναν στην εκλογική νομοθεσία και με αφετηρία το επίσημο εορτολόγιο όπως έχει ορισθεί, οι προεδρικές εκλογές στην Ρωσία πρέπει να διεξαχθούν στις 18 Μαρτίου του 2018, που είναι η επέτειος από την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από την Ρωσία, προσάρτηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα.

NO COMMENTS

Leave a Reply