Ο διεθνής Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ

Ο διεθνής Τύπος για τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ

Εκτενή ρεπορτάζ για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο έχουν διεθνή μέσα ενημέρωσης που εστιάζουν στη σθεναρή στήριξη του Τραμπ προς την Ελλάδα και στα εγκωμιαστικά σχόλια. Με τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, έναν σύμμαχο-κλειδί στο NATO», το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC σημειώνει ότι η ροή επενδύσεων και κεφαλαίων προς την Ελλάδα μετατρέπεται πλέον σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, που επιδιώκει να εντείνει τη διμερή οικονομική και αμυντική συνεργασία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNBC, οι ηγέτες συζήτησαν κυρίως για τις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία ειδικά στο πεδίο της ενέργειας. Παρατίθενται δηλώσεις ειδικών σε θέματα ενέργειας οι οποίοι επισημαίνουν πως μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κοιτάσματα κυρίως στα ανοιχτά της νότιας Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, κοντά στην πορεία του αγωγού TAP, ενώ σημειώνεται ότι τον Ιούνιο εγκρίθηκαν αιτήσεις συμπεριλαμβανομένης μιας που υπέβαλε η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια και προκηρύχθηκαν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και η αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους και της τρομοκρατίας και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, γράφει το CNBC και σημειώνει ότι η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη. «Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντά τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, εγκωμιάζει τον Έλληνα ηγέτη παρά το σχόλιό του περί “κακού” στο παρελθόν», ο τίτλος του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC News που αναφέρεται στο θερμό καλωσόρισμα του πρωθυπουργού και στην παραγωγική συνάντησή του με τον πλανητάρχη, κατά την οποία ο κ. Τσίπρας «δεν αισθάνθηκε ότι απειλείται καμιά στιγμή».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Bloomberg, ο Τραμπ εστίασε στην ιστορία της Ελλάδας, στο γεγονός πως αποτέλεσε λίκνο της δημοκρατίας και επαίνεσε την Αθήνα διότι εκπλήρωσε τον στόχο του NATO για το ύψος των αμυντικών δαπανών (2% του ΑΕΠ). Σε ανταπόκρισή του από την αμερικανική πρωτεύουσα το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι ο Ντ. Τραμπ επαίνεσε τη «φανταστική» δουλειά της Ελλάδας για την «ανάκαμψή της» μετά τις οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε, ενώ ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε να αυξηθούν οι αμερικανικές επενδύσεις ώστε η χώρα να βγει από «αυτή τη φοβερή κρίση».

Το AFP σχολιάζει και το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει σχετικά με τις επικριτική δήλωση που είχε κάνει για τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 στις ΗΠΑ (σ.σ. «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό») και επέμεινε στη μεγάλη σημασία που έχει η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας. To δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων έχει τίτλο «Αμοιβαίες φιλοφρονήσεις Τραμπ και Τσίπρα» και επισημαίνει ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος πιστοποιεί στον Έλληνα πρωθυπουργό προόδους στη χειμαζόμενη από την κρίση χώρα του».

Τονίζει, επίσης, ότι ο Τραμπ εκφράζει την υποστήριξή του σε ένα «υπεύθυνο σχέδιο για διευκολύνσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους», συνεχίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την πολιτική του προκατόχου του Ομπάμα. Όπως επισημαίνεται επίσης, «στο περιθώριο της συνάντησης έγινε γνωστή μια πιθανή συμφωνία δισεκατομμυρίων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε ένα πακέτο εκσυγχρονισμού για αεροσκάφη τύπου F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας».

NO COMMENTS

Leave a Reply