Τσακαλώτος στους FT: Είχαμε διπλή νίκη φέτος

Τσακαλώτος στους FT: Είχαμε διπλή νίκη φέτος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε μια εκτός προγράμματος τηλεοπτική εμφάνιση στη Βουλή τη Δευτέρα και ανακοίνωσε «κοινωνικό μέρισμα» 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πληρωθεί τον επόμενο μήνα σε πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες που χτυπήθηκαν χειρότερα από την επταετή ύφεση στην οικονομία της χώρας.

Η διανομή εγκρίθηκε από τους πιστωτές της χώρας, την ΕΕ και το ΔΝΤ σε τηλεδιάσκεψη νωρίτερα. Αντιστοιχεί σε υπερδιπλάσιο ποσό από την αντίστοιχη πληρωμή που έγινε πέρυσι χωρίς προηγούμενη συμφωνία των πιστωτών, οδηγώντας σε σύγκρουση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η δημοσιονομική απόδοση «ξεπέρασε τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις με το πρωτογενές πλεόνασμα (πριν τις πληρωμές τόκων και χρέους) να ξεπερνά τον στόχο του 1,75% κατά πολύ».

Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 μπορεί να φτάσει ένα πρωτοφανές 3% του ΑΕΠ, εξαιτίας των υψηλότερων του αναμενόμενου εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές και τα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με αναλυτές στην Αθήνα. Η διανομή περιλαμβάνει 720 εκατ. ευρώ εφάπαξ πληρωμών σε χαμηλού εισοδήματος Ελληνες και 315 εκατ. ευρώ σε επιστροφές κρατήσεων υπέρ εισφοράς υγείας, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) θα λάβει 315 εκατ. ευρώ για να καλύψει δαπάνες Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών είπε ότι επιπλέον 800 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα θα μπουν στην άκρη ως «μαξιλάρι». Οι προσπάθειες για να μειωθεί η φοροδιαφυγή συνέβαλαν στον επιπλέον πλεόνασμα. Η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο συγκέντρωσε 400 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων από κεφάλαια που κρατούσαν φορολογούμενοι στο εξωτερικό. «Είχαμε διπλή νίκη φέτος», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Financial Times. «Επιτέλους χτυπάμε τη φοροδιαφυγή και τα οφέλη από αυτό πάνε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη».

NO COMMENTS

Leave a Reply