Ο Τσίπρας βραβεύεται στο Παρίσι για την «kolotoumba»

Ο Τσίπρας βραβεύεται στο Παρίσι για την «kolotoumba»

Τους λόγους για τους οποίους το Politique Internationale αποφάσισε να απονείμει στον Αλέξη Τσίπρα το Βραβείο «Πολιτικού Σθένους» εξήγησε ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής τους περιοδικού, Πατρίκ Βαζμάν. Όπως εξήγησε ο Βαζμάν στο ΑΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας βραβεύεται για τη στροφή που έκανε στην πολιτική του. Με λίγα λόγια η “kolotoumba“, που έχει καθιερώσει πια σαν όρο και ο διεθνής Τύπος.

«Είχε το κουράγιο να πάρει αποφάσεις προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης, είναι άνδρας με πεποιθήσεις και θάρρος», εξήγησε ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής τους περιοδικού, Πατρίκ Βαζμάν. Πέρα από το βραβείο του Politique Internationale, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα λάβει και εκείνο για τη Δέσμευση στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες από τον δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων.

«Παρά τη διαφορετική κατεύθυνση που είχε αρχικά η πολιτική οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα, αυτός βρήκε το κουράγιο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη αποφεύγοντας καταστροφικές συνέπειες για όλους», είπε ακόμη ο Βαζμάν, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν καταλυτικό στοιχείο για την απόφαση της κριτικής επιτροπής να τιμήσει φέτος τον κ. Τσίπρα. Ο χαρακτήρισε τον Ελληνα πρωθυπουργό πραγματικό ηγέτη, καθώς διαθέτει και τα τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να συγκεντρώνει κάποιος που αποκαλείται έτσι, δηλαδή ευφυΐα, καρδιά και θάρρος. Σε ερώτηση για την κριτική στον κ. Τσίπρα για την πολιτική στροφή που έκανε, ο Βαζμάν απάντησε:

«Πρόκειται για κάτι το πολύ δύσκολο, αλλά πολλοί μεγάλοι άνδρες κάνουν συχνά κάτι τέτοιο: Ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ, Πρόεδρος της Ν. Αφρικής, στον οποίο είχαμε επίσης απονείμει το Βραβείο Πολιτικού Σθένους, ήταν προϊόν του ρατσιστικού συστήματος, ήταν όμως αυτός που τελικά διέλυσε το απαρτχάιντ και που άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον Μαντέλα.

O Ρίτσαρντ Νίξον, παρ’ ότι μεγάλος αντικομουνιστής, ήταν αυτός που καθιέρωσε τις σχέσεις με την κομμουνιστική Κίνα. Και ο Ισραηλινός Μεναχέμ Μπέγκιν που θεωρείτο σκληρός και “γεράκι”, αυτός έκανε ειρήνη με την Αίγυπτο και παραχώρησε το Σινά». «Οι πραγματικοί ηγέτες είναι άτομα ικανά να κατανοούν το νόημα της ιστορίας και να βάζουν όταν χρειάζεται σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικές τους κλίσεις, όπως έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας», κατέληξε ο ιδρυτής του γαλλικού περιοδικού.

NO COMMENTS

Leave a Reply