Πέντε ονόματα για το Σκοπιανό στο τραπέζι

Πέντε ονόματα για το Σκοπιανό στο τραπέζι

Αποκαλυπτικό ήταν το ρεπορτάζ του διευθυντή σύνταξης της Realnews, Βασίλη Σκουρή, το οποίο μετέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη. Τα πέντε ονόματα που κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ είναι:

• Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
• Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
• Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
• Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
• Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].

 

Στο μεταξύ, «αγκάθια» εμφανίστηκαν στον δρόμο για την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό, παρά τις προθέσεις που εκφράζονται. Η πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την ονομασία των Σκοπίων που κατατέθηκε στη συνάντηση διαμεσολαβητών των δύο πλευρών στην Νέα Υόρκη αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τον σκοπιανό εκπρόσωπο, ενώ ο Ελληνας μεσολαβητής κ. Βασιλάκη μίλησε για διγλωσσία των σκοπιανών. Πάντως, η κυβέρνηση Σκοπίων «άδειασε» τον μεσολαβητή της – ο οποίος είχε τοποθετηθεί επί ηγεσίας Γκρούεφσκι, – με ανακοίνωση που εξέδωσε μεταμεσονύχτια αναφέροντας ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία.

Την ίδια ώρα, ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ στέλνει τελεσίγραφο στην ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί αίτηση ένταξής τους στη συμμαχία χωρίς λύση για το όνομα, ενώ ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ αφήνει ανοικτό να μην υπάρξει συμφωνία και μιλά για δημοψήφισμα ακόμη κι αν βρεθεί συμβιβασμός. Το κλίμα δυναμιτίζεται και το εθνικιστικό παραλήρημα σκοπιανών που χθες διαδήλωναν έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ κρατώντας κόκκινες σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας και πανό με σύνθημα: Είμαστε η «Μακεδονία».

NO COMMENTS

Leave a Reply