Bloomberg: Ο ρόλος του Βίζερ στην ελληνική κρίση

Bloomberg: Ο ρόλος του Βίζερ στην ελληνική κρίση

Στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο απερχόμενος πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, στην ελληνική κρίση και στους ταραχώδεις μήνες του 2015 αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg. Χαρακηρίζοντάς τον ως έναν άνθρωπο που κατάφερνε να τετραγωνίσει τον κύκλο, το πρακτορείο στο δημοσίευμά του ξεκινά με την πρώτη του επίσκεψη τον Φεβρουάριο του 2015 στην Αθήνα, όταν η νέα κυβέρνηση υποσχόταν να τερματίσει τη λιτότητα.

«Ενας ελάχιστα γνωστός Ευρωπαίος αξιωματούχος», αναφέρει το Bloomberg, «πέταξε για την Αθήνα, σε ένα μυστικό ταξίδι προκειμένου να δώσει ένα μήνυμα. Ο Αυστριακός οικονομολόγος μαζί με μια μικρή ομάδα υπουργών της κυβέρνησης περιέγραψε τις συνέπειες που θα είχε η παραβίαση των συμφωνηθέντων και η αθέτηση πληρωμών. Πρώτον, η χώρα θα αποκοπεί από τα διεθνή κεφάλαια που απαιτούνται για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Οι τράπεζες θα κατέρρεαν και η οικονομία θα ακολουθούσε. Το ακροατήριό του, ωστόσο, δεν ήταν πεπεισμένο, έως ότου οι “προφητείες” του συνειδητοποιήθηκαν έξι μήνες αργότερα».

Ενα μήνα μετά το ταξίδι αυτό και αφού ο Βίζερ δεν κατάφερε να πείσει τους Ελληνες να εγκαταλείψουν την ριψοκίνδυνη πολιτική πραγματοποίησε δεύτερη μυστική αποστολή. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο και η αποστολή του Βίζερ να προετομάσει το έδαφος ώστε να υπάρξει πρόοδος. Στο σπίτι του Ελληνα υπουργού Οικονομικών ήταν να εξασφαλίσει ότι η αντιπροσωπεία της Αθήνας θα είναι επιφορτισμένη με αυτό το καθήκον. Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, όπου τρώγοντας ο Βίζερ προσπάθησε να τους προετοιμάσει για την πρώτη τους επίσκεψη στην καγκελαρία.

Όταν η συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούλιο του 2015 έληξε πρόωρα επειδή η ατμόσφαιρα είχε γίνει εξαιρετικά τοξική, ο Βίζερ, μαζί με τον Ντάισελμπλουμ ξενύχτησαν και προς έκπληξη όλων πέτυχαν έναν αποδεκτό συμβιβασμό, μια εκδοχή του οποίου κατέληξε στην συμφωνία που τράβηξε την Ελλάδα από το χείλος της αβύσσου, καταλήγει το εν λόγω δημοσίευμα. Καθώς ο Βίζερ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την θέση του ως επικεφαλής του euro-working group, τα μαθήματα που αντλήθηκαν κατά τους ταραχώδεις καιρούς της θητείας του αποτελούν πλέον χρήσιμα εργαλεία στη συζήτηση για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.

Η αποχώρηση του μανδαρίνου, όπως γράφει το πρακτορείο, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την «παλαιά φρουρά», αφού οι προσπάθειες έχουν πλέον στραφεί από τη διαχείριση του χάους στην αποτροπή του. Τον διαδέχεται ο Ολλανδός Χανς Βίλμπριφ. Ελάχιστοι εκτός των θεσμών της ΕΕ γνωρίζουν τον πανέξυπνο Βίζερ, αλλά είναι ο άνθρωπος που έζησε την άνοδο της ευρωζώνης, τη μεταμόρφωσή της και την παρ’ ολίγον διάλυσή της, σημειώνεται στο ίδιο ρεπορτάζ. Η μυστικότητα ήταν χαρακτηριστική του Βίζερ που, ενώ ποτέ δεν βρισκόταν στο προσκήνιο, ήταν πάντα στο επίκεντρο αμέτρητων κρίσιμων προσπαθειών που εξασφάλισαν την επιβίωση του ευρώ και η Ελλάδα είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση. Οποτε η χώρα και οι πιστωτές της δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν, ήταν ένας από τους ελάχιστους που αναλάμβαναν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, ακόμη και όταν όλοι είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια.

NO COMMENTS

Leave a Reply