Η τουρκική φρεγάτα Barbaros έκανε «αβλαβή διέλευση» ανοιχτά του Σουνίου

Η τουρκική φρεγάτα Barbaros έκανε «αβλαβή διέλευση» ανοιχτά του Σουνίου

Ανατολικά τη Χίου φαίνεται πως επιστρέφει μετά από τη χτεσινή «περιπλάνηση» στο Αιγαίο η τουρκική Φρεγάτα «Barbaros». Το τουρκικό πλοίο παρακολουθούσε από τα διεθνή ύδατα ελληνική ναυτική δραστηριότητα. Ακολούθως η τουρκική Φρεγάτα «Barbaros» επέλεξε να πραγματοποιήσει «αβλαβή διέλευση». Πρόκειται για ναυτικό όρο που επιτρέπει ακόμα και σε πολεμικά πλοία να περνούν σε κοντινή απόσταση από ακτές άλλου κράτους, μόνο και μόνο επιλέγοντας την συντομότερη ρότα.

Το πέρασμά του όμως στον Καφηρέα προς το Κρητικό πέλαγος είχε μεν χαρακτήρα «αβλαβούς διέλευσης» είχε όμως και ισχυρή εκ του σύνεγγυς συνοδεία από την ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής». Τόσο κοντινή, ώστε αμερικανικό αντιτορπιλικό έσπευσε να πλεύσει ανάμεσά στους για τη αποφυγή ατυχήματος.

Μετά το ναυτικό «επεισόδιο» με την ακραία πρόκληση της Αγκυρας στα Ιμια που προκάλεσε ενεργοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ Τσίπρα-Γιλντιρίμ, η κατάσταση στο Αιγαίο φαίνεται πως αποκλιμακώθηκε, τουλάχιστον για την ώρα. Πλέον γύρω από τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων πλέει πλωτό του Λιμενικού Σώματος, και από την απέναντι πλευρά, μία ακταιωρός και ακτοφυλακίδα. Ωστόσο την ίδια στιγμή ο τουρκικός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις εργασίες κατασκευής στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη νησίδα Τσαβούς.

NO COMMENTS

Leave a Reply