Κοινή συνεργασία των Ελλήνων και Ρώσων επιστημόνων στον τομέα της γεωργίας

Κοινή συνεργασία των Ελλήνων και Ρώσων επιστημόνων στον τομέα της γεωργίας

Από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου, στο Βόλγκογκραντ (Ρωσία) πραγματοποιήθηκε το Διεθνές επιστημονικό-πρακτικό συνέδριο με θέμα « Διεθνής επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης του Γεωργικού Βιομηχανικού Τομέα και των αγροτικών περιοχών», αφιερωμένη στην 75η επέτειο του τέλους της μάχης του Στάλινγκραντ. Διοργανωτής του συνεδρίου ήταν το Κρατικό Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Βόλγκογκραντ, στο οποίο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Σερβία και την Σλοβενία. Τα θέματα που συζητήθηκαν στο συνέδριο και τις προσωπικές του εμπειρίες από το ταξίδι του μοιράστηκε μαζί μας ο συμμετέχων της εκδήλωσης, ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Πελοποννήσου, ο Χρήστος Πασχαλίδης.

A.Λ. – Κύριε Πασχαλίδη, μόλις επιστρέψατε από το Βόλγκογκραντ, όπου συμμετείχατε στο συνέδριο «Διεθνής επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη της κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης του κλάδου της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών.» Πείτε μας, παρακαλώ, πως προέκυψε η πρόσκλησή σας στο συνέδριο?

Χ.Π. – Τον Ιανουάριο, εγώ και ο Παντελής Ζαμανίδης λάβαμε μια πρόσκληση από το Ομοσπονδιακό κρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ρωσίας «Κρατικό Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Βόλγκογκραντ », εκπροσωπούμενη από τον Πρύτανη, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, διδάκτορα των γεωργικών επιστημών, καθηγητή Alexandr Ovchinnikov, να συμμετάσχουμε ως προσκεκλημένοι καθηγητές στη Διεθνή Επιστημονική και Πρακτική Διάσκεψη. Η ιστορία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, στη Θεσσαλονίκη, στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Τότε, ο Πρύτανης του Κρατικού Αγροτικού Πανεπιστήμιου του Βόλγκογκραντ, ο κ. A. Ovchinnikov είχε προτείνει στον Έλληνα επιστήμονα, ειδικό της αμπελουργίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», υποψήφιο διδάκτορα Γεωπονικών Επιστημών, Καθηγητή του Κρατικού Αγροτικού Πανεπιστήμιου του Κουμπάν Ζαμανίδη Παντελή να καλλιεργήσει δύο νέες πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών και να τις ονομάσει «Στάλινγκραντ» και “Βόλγα”, προς τιμήν της μεγάλης νίκης στη μάχη του Στάλινγκραντ. Αυτή η ιδέα άρεσε πολύ στον συνάδελφό μου με αποτέλεσμα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια αυτή. Περιττό να πω ότι ο συνεργάτης μου είναι δημιουργός 80 ποικιλιών σταφυλιών.

Ως αποτέλεσμα των κοινών εργασιών μας δημιουργήθηκαν δύο ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών «Stalingad» και «Βόλγα». Η πρώτη ποικιλία είναι ένα πολύπλοκο υβρίδιο. Σε αυτό υπάρχουν γονίδια ευρωπαϊκών, αμερικανικών και ανατολικο-ασιατικών ποικιλιών σταφυλιών. Η δεύτερη έχει μεγάλα τσαμπιά, είναι ροζ χρώματος και όταν είναι υπερώριμη – γίνεται κόκκινη. Είναι χωρίς κουκούτσια και κατάλληλη για αποξήρανση. Τα σταφύλια ωριμάζουν νωρίς και με τον καύσωνα η σταφίδα γίνεται απευθείας στο αμπέλι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην οινοποίηση όσο και στην παρασκευή διαφόρων ποτών. ‘Ετσι μια ενδιαφέρουσα ιδέα οδήγησε σε μια εποικοδομητική διμερή συνεργασία και, ως συνέπεια, σε μια πρόσκληση στο Βόλγκογκραντ.

A.Λ. – Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην 75η επέτειο της νίκης των σοβιετικών στρατευμάτων κατά της ναζιστικής Γερμανίας στη μάχη του Στάλινγκραντ. Ξέρω ότι ο πατέρας σας ήταν μέλος του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στην Ελλάδα. Συνεπώς, η ιστορία του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου σας αγγίζει προσωπικά. Θα ήθελα να ακούσω την εκτίμησή σας γι’ αυτά τα μακρινά ιστορικά γεγονότα.

Χ.Π. – Ναι, πραγματικά έτσι είναι, ο πατέρας μου απελευθέρωσε την Ελλάδα από Γερμανούς και Ιταλούς εισβολείς. Ο πατέρας του Παντελή Ζαμανίδη πολέμησε στον Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης και τραυματίστηκε στη μάχη του Στάλινγκραντ. Επομένως, το να συμμετάσχουμε σ’αυτές τις εορταστικές εκδηλώσεις για εμάς ήταν τιμητικό και συγκινητικό. Η ιστορική σημασία της μάχης του Στάλινγκραντ είναι εξαιρετικά μεγάλη. Αποτελεί τη μεγαλύτερη χερσαία μάχη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η νίκη στο Στάλινγκραντ απέδειξε τη δύναμη του Κόκκινου Στρατού και την πολεμική τέχνη των στρατιωτικών διοικητών. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο στρατός του φασιστικού συνασπισμού έχασε περίπου το ένα τέταρτο των δυνάμεων του που δραστηριοποιούνταν στο σοβιετικό-γερμανικό μέτωπο. Περίπου ενάμιση εκατομμύριο Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν. Ο ηρωισμός των Σοβιετικών ήταν σε θέση να σταματήσει τον ισχυρό και τεχνικά άρτια εξοπλισμένο γερμανικό στρατό. Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν ότι ο Κόκκινος Στρατός σταμάτησε να αμύνεται και άρχισε να επιτίθεται. Η νίκη στο Στάλινγκραντ ενίσχυσε το αντιφασιστικό κίνημα στην Ευρώπη. Το Στάλινγκραντ θα παραμείνει στη μνήμη της ανθρωπότητας αιώνια. Επίσης και στην ιστορία της χώρας μας υπάρχουν ηρωικές σελίδες.Το κίνημα της Ελληνικής αντίστασης κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα, 28 Οκτωβρίου, ολόκληρο το έθνος γιορτάζει την ημέρα του «ΟΧΙ» στον φασισμό. Η ελληνική αντίσταση της φασιστικής Γερμανίας ήταν μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Απέτρεψε τη μεταφορά του γερμανικού τμήματος από την Αφρική στο Ανατολικό Μέτωπο. Οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για το γεγονός ότι όταν βρισκόντουσαν υπό την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας, κανένας δεν πολέμησε στο Ανατολικό Μέτωπο ενάντια στη Σοβιετική Ένωση.

A.Λ. – Τα τελευταία χρόνια, οι πλαστογράφοι της ιστορίας προσπαθούν να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, να μειώσουν τον ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην νίκη κατά του φασισμού. Η άποψή σας σχετικά μ’ αυτό το θέμα;

Χ.Π. – Είναι κρίμα που σήμερα οι κυβερνήσεις των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Βαλτικής και σοσιαλιστικών χωρών, προσπαθούν να αμαυρώσουν την τιτάνια πάλη του σοβιετικού λαού, ο οποίος έχασε πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτόν τον βάναυσο πόλεμο. Θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία του πολέμου, να καταστρέψουν τα μνημεία των σοβιετικών στρατιωτών, που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση αυτών των λαών από τη μαύρη φασιστική πανούκλα. Όλη η προοδευτική ανθρωπότητα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη συκοφαντία και την αναβίωση του φασισμού.

A.Λ. – Ποια βασικά θέματα συζητήθηκαν στη διάσκεψη και ποια η συμμετοχή σας σε αυτήν;

Χ.Π. – Όπως προαναφέρθηκε, η επιστημονική διάσκεψη ήταν αφιερωμένη σε μια σημαντική ημερομηνία. Ως εκ τούτου, τα ζητήματα της αγροτικής και οικονομικής φύσης που συζητήθηκαν ήταν στενά συνδεδεμένα με ιστορικά και πολιτικά θέματα. Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις παγκόσμιες επιστημονικές και τεχνολογικές τάσεις στην ανάπτυξη του αγροτοβιομηχανικού συγκροτήματος. Για αυτό τον λόγο το συνέδριο αποδείχθηκε ότι είναι πολύπλευρο. Στα πλαίσια του προγράμματος υπήρξαν ομιλίες από επιστήμονες από την Ρωσία, την Σλοβενία, την Σερβία και φυσικά οι δικές μας. Μοιραστήκαμε πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της γεωργίας στην Ελλάδα, την κατάσταση της αμπελουργίας και της οινοποίησης στη χώρα μας. Ο Παντελής Ζαμανίδης παρέδωσε στον Alexei Ovchinnikov μια επιστημονική έρευνα για την καλλιέργεια των δύο ψυχρό-ανθεκτικών ποικιλιών σταφυλιών «Στάλινγκραντ» και «Βόλγα», ως αποτέλεσμα της κοινής εργασίας των Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών του Κρατικού Αγροτικού Πανεπιστημίου του Βόλγκογκραντ. Το έργο μας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Πανεπιστημίου.

A.Λ. – Πείτε μας περισσότερα για τις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη με αφορμή τους εορτασμούς. Σε ποιες συμμετείχατε εσείς; Τι θυμάστε ιδιαίτερα και τι σας εντυπωσίασε;

Χ.Π. – Συμμετείχαμε σε πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στην 75η επέτειο από το τέλος της μάχης του Στάλινγκραντ. Οι σπουδαστές του Αγροτικού Πανεπιστημίου προετοίμασαν μια συναυλία με πατριωτικό θέμα. Μας εντυπωσίασε πολύ ο σεβασμός με τον οποίο οι νέοι εξέφρασαν τον σεβασμό τους για τους βετεράνους του πολέμου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια συγκέντρωση στο μνημείο προς τιμήν της 35ης Στρατιωτικής Μεραρχίας της Σιβηρίας που υπερασπίστηκαν αυτό το ύψωμα. Στη μάχη αυτή επέζησαν μόνο λίγοι μαχητές. Στο μνημείο τοποθετήθηκαν στεφάνια και κόκκινα γαρίφαλα . Η κατάθεση των λουλουδιών έγινε και στο μνημείο των πεσόντων ηρώων στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επίσης,παρακολουθήσαμε μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, όπου μαζί με τον στρατιωτικό εξοπλισμό του Πατριωτικού Πολέμου παρουσιάστηκαν σύγχρονα όπλα και η αεροπορία. Στην συνέχεια,επισκεφτήκαμε το μνημείο “Mamaev Kurgan” – το κύριο αξιοθέατο του Βολγκαγκράντ,το οποίο ανυψώνεται σε ύψος πάνω από εκατό μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Από το ύψωμα αυτό, ολόκληρη η πόλη είναι ορατή, σαν να βρίσκεται στην παλάμη του χεριού. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου το ύψωμα αυτό ήταν ένα από τα στρατηγικά σημεία της μάχης του Στάλινγκραντ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μνημείο αφιερωμένο στα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δίπλα στο «Mamayev Kurgan» βρίσκεται η «Λεωφόρος των Ηρώων», όπου υπάρχουν πολλά γλυπτά στρατιωτών, ναυτών, νοσοκόμων και από μητέρες που κλαίνε για τα παιδιά τους. Στο “Mamayev Kurgan” υπάρχουν αρκετοί μαζικοί τάφοι, στους οποίους θάφτηκαν οι σωροί 35.000 υπερασπιστών του Στάλινγκραντ. Κοντά στο μνημείο είναι η “Πλατεία της θλίψης” και “Αίθουσα της στρατιωτικής δόξας”. Σε αυτό το κεντρικό μέρος βρίσκεται η αιώνια φωτιά και στους τοίχους τα ονόματα εκείνων που σκοτώθηκαν στη μάχη για την πόλη.

Στην κορυφή του είναι το πασίγνωστο γλυπτό “Η πατρίδα καλεί!”. Το ύψος του μνημείου είναι 52 μέτρα, συν το μήκος του ανυψωμένου ξίφους που είναι 33 μέτρα. Επισκεφθήκαμε το μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο υπόγειο του πρώην πολυκαταστήματος (ЦУМ), όπου το 1943 πραγματοποιήθηκε ένα ιστορικό γεγονός. Εδώ ο διοικητής των γερμανικών στρατευμάτων, Paulus, παραδόθηκε άνευ όρων στις σοβιετικές δυνάμεις. Οι φοιτητές αναπαρέστησαν τη σκηνή της σύλληψης του και των αξιωματικών του. Ήμασταν προσκεκλημένοι σε μια μεγάλη συναυλία της στρατιωτικής χορωδίας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, Αλεξάνδροφ. Μια ευχάριστη έκπληξη για όλους στο ακροατήριο ήταν η εμφάνιση στην σκηνή και ο χαιρετισμός του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Όλες τις ημέρες της διαμονής μας,νιώσαμε πως όλος ο κόσμος, ιδιαίτερα οι νέοι,είναι περήφανοι για τους βετεράνους και τιμούν τη μνήμη των ηρώων τους.

A.Λ. – Στο πρόγραμμα του ταξιδιού σας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Βολγκαντράντ. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας ;

Χ.Π. – Με τον συνάδελφό μου είμαστε και οι δύο απόφοιτοι των σοβιετικών πανεπιστημίων και έχουμε και οι δύο διδακτορικό στις γεωργικές επιστήμες. Επίσης,έχουμε λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Όλες αυτές τις μέρες είχαμε την αίσθηση ότι έχουμε πάλι βυθιστεί στα αξέχαστα φοιτητικά μας χρόνια και την περίοδο της δημιουργικής εργασίας στα ερευνητικά ιδρύματα την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Από την ιστορία του Πανεπιστημίου μάθαμε ότι ιδρύθηκε πριν από το τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, στις 14 Οκτωβρίου 1944. Σήμερα, το Βολγκαντράντ είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά και επιστημονικά κέντρα για την κατάρτιση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης στο αγροτοβιομηχανικό τομέα της Νότιας περιοχής του Βόλγα και σε άλλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στο Πανεπιστήμιο υπάρχουν 8 σχολές, 46 τμήματα, το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης, 10 ακαδημαϊκά κτίρια, 7 φοιτητικές εστίες , εκπαιδευτικά και ερευνητικά τμήματα, κέντρο κτηνιατρικής κλινικής, επιστημονικό και εκπαιδευτικό κέντρο εφαρμοσμένων συστημάτων πληροφορικής και διαχείρισης πληροφοριών, ερευνητικά εργαστήρια και περισσότερα από 20 εκπαιδευτικά κέντρα. Στο Πανεπιστήμιο φοιτούν 8.000 σπουδαστές, εκ των οποίων περίπου το 70% εκπαιδεύεται με υποτροφίες από το κράτος. Περισσότεροι από 550 εκπαιδευτικοί διεξάγουν εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα,στους οποίους συμπεριλαμβάνονται έξι ακαδημαϊκοί της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, 89 καθηγητές και περισσότεροι από 320 αναπληρωτές καθηγητές. Στην κατάταξη με τα κορυφαία Πανεπιστήμια της Ρωσικής Ομοσπονδία βρίσκεται στη αξιόλογη τρίτη θέση μετά από τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της Μόσχας και του Κουμπάν. Κάθε χρόνο το προσωπικό του Πανεπιστημίου, νέοι επιστήμονες και φοιτητές συμμετέχουν ενεργά σε διαγωνισμούς και στα προγράμματα κρατικών επιχορηγήσεων. Συμμετέχουν σε συνέδρια, σεμινάρια, εκθέσεις, φόρουμ διαφόρων επιπέδων.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Πανεπιστήμιο έχει λάβει περισσότερα από 260 πιστοποιητικά και διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Δημοσιεύονται τα εγχειρίδια και τα βοηθήματα διδασκαλίας, επιστημονικές συλλογές και άρθρα. Οι επιστήμονες -ερευνητές έχουν καλλιεργήσει 6 ποικιλίες των χειμερινών σιτηρών, 5 ποικιλίες ρεβίθια, 2 ποικιλίες καλαμποκιού, 3 εαρινές ποικιλίες κριθαριού, 3 ποικιλίες βαμβακιού. Όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε πειραματικούς αγρούς με συνολική έκταση άνω των 10.000 εκταρίων. Το Πανεπιστήμιο πιστά τηρεί τις καλύτερες παραδόσεις του σοβιετικού εκπαιδευτικού συστήματος και ταυτόχρονα κοιτάζει προς το μέλλον, είναι ανοικτό σε κάθε τι καινούργιο. Παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικασία, δίνονται στους σπουδαστές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των δημιουργικών και σωματικών τους ικανοτήτων, καθώς και για τη διαμόρφωση των ηθικών αξιών του ατόμου. Για τη διοργάνωση εξωσχολικών εκπαιδευτικών εργασιών δημιουργήθηκε το Κέντρο Καλλιτεχνικής Δημιουργικότητας και διάφοροι σύλλογοι. Πραγματοποιούνται θεματικές συναυλίες, εκθέσεις τοπικής ιστορίας και ιστορικές εκδρομές. Πρέπει να σημειωθεί ότι το προσωπικό του Πανεπιστημίου αποτελείται από διαφορετικές εθνικότητες. Χαρήκαμε πολύ που συναντήσαμε τους συμπατριώτες μας, Έλληνες, καθηγητές γεωργικών επιστημών. Μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη και την ευημερία του πανεπιστημίου όλα αυτά τα χρόνια είχε ο Πρύτανης, Ovchinnikov A.S. Η προσφορά του αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία,την επιστημονική δραστηριότητα των εκπαιδευτικών και τις συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών. Μου έκανε πολύ καλή εντύπωση :η επιχειρηματικότητα του,η ενέργεια του και ο φιλικός του χαρακτήρας. Οι σπουδαστές των αγαπούν και τον σέβονται.

A.Λ. – Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του συνεδρίου και ολόκληρο το ταξίδι στο Βόλγκογκραντ, τι θα θέλατε να σημειώσετε;

Χ.Π. – Το συνέδριο ήταν πραγματικά ενδιαφέρον και ενημερωτικό. Πρόκειται για μια πλατφόρμα για ζωντανή επικοινωνία με συναδέλφους και μια ευκαιρία εξοικείωσης με τις καινοτομίες. Πρέπει να τονίσω ότι η διάσκεψη ήταν καλά οργανωμένη και με επιτυχία χάρη στους διοργανωτές του Κρατικού Αγροτικού Πανεπιστημίου του Βόλγκογκραντ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου έχει ετοιμάσει μια πρόταση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Ελληνικού Αγροτικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ”. Η ρωσική πλευρά είχε προσφέρει 7 ποικιλίες σπόρων ντομάτας, 2 ποικιλίες σπόρων μπιζελιού και 1 σπόρο πιπεριού για πειραματική μελέτη σε φυσικές και κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρύτανη Ovchinnikov A.S. τη συνεργασία και την πρόσκληση για συμμετοχή στις αναμνηστικές εκδηλώσεις. Το ταξίδι έκανε μια ανεξίτηλη εντύπωση σε μένα και θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη μου.

Την συζήτηση κατέγραψε η Ανδριάνα Λουλέ

NO COMMENTS

Leave a Reply