Κοτζιάς με Ντιμιτρόφ: Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό

Κοτζιάς με Ντιμιτρόφ: Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό

Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από κοινού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικόλα Ντιμιτρόφ. «Δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου», δήλωσε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, ενώ είπε ακόμη ότι πιστεύει πάρα πολύ στη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής. Οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ακολουθήσουν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο λαών, τόνισε επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, φέρνοντας το παράδειγμα των χιλιάδων πολιτών από την ΠΓΔΜ που κάθε καλοκαίρι έρχονται για διακοπές στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ντιμιτρόφ είπε «Σκέφτομαι τη μισή μου μέρα τι είναι σημαντικό για τους Σκοπιανούς και την άλλη μισή τι είναι σημαντικό για τους Ελληνες. Αν γίνει ένα μικρό βήμα τα πάντα μπορούν να μετατοπιστούν. Προσπαθούμε να χτίσουμε εμπιστοσύνη, νομίζω ότι ακόμη υπάρχουν προκαταλήψεις και από την άλλη πλευρά υπάρχει και πραγματική επιθυμία να ξεπεράσουμε το πρόβλημα. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε το θέμα από κοινού με τον διαμεσολαβητή και αν υπάρξει ανάγκη θα συμφωνήσουμε να συναντηθούμε ξανά και ξανά μέχρι να υπάρξει λύση».

Ο Νίκος Κοτζιάς από την άλλη είπε ότι: «Είναι χαρά μου να είμαι ξανά στη βόρεια φίλη χώρα και να έχω κρατήσει και τις υποσχέσεις που είχαμε κάνει. Είχα πει ότι μόλις αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο θα επισκεφθούμε την πόλη σας να υποδεχθούμε την β΄φάση της ένταξης στην ΕΕ. Πιστεύω στο κοινό μας μέλλον και στη συνεργασία, πιστεύω βαθιά ότι αν μπορέσουμε -σήμερα κάναμε βήματα- να λύσουμε τα προβλήματα αυτό θα βοηθήσει τη φιλία ανάμεσα στους λαούς μας την οικονομική συνεργασία την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα δώσει τη δυνατότητα να συμπράξουμε στην ανάπτυξη της περιοχής. Χαίρομαι που θα συναντήσω το μεγαλύτερο μέρος των πολιτειακών εκπροσώπων. Το εύκολο στην εξωτερική πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα. Δεν θυμάμαι να παραπονείται ο κόσμος γιατί δεν λύνει προβλήματα. Αλλά μετά η ζωή έρχεται και δίνει τις δικές της λύσεις και είναι πολύ ακριβές. ΟΙ ΥΠΕΞ οφείλουν να βρίσκουν λύσεις. Και οφείλουν να βρίσκουν λύσεις που βοηθούν τη χώρα τους. Η Ελλάδα βγαίνει σήμερα από την οικονομική κρίση και για να έχουμε την ανάπτυξη που θέλουμε χρειαζόμαστε την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύουμε σε έντιμους συμβιβασμούς με έναν έντιμο συμβιβασμό έχουν να κερδίσουν όλοι. Δεν θα υπάρξει κάποιος χαμένος αλλά σε ένα συμβιβασμό δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου. Πιστεύω πάρα πολύ στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής, πιστεύω ότι η φιλική γείτονάς μας που πρέπει να ακολουθήσει αυτό που συμβαίνει στη ζωή. Ξέρουμε ότι οι κάτοικοι των δύο χωρών επισκέπτονται την άλλη χώρα και πιστεύω ότι οι δυο λαοί είναι πολύ κοντά και ας προσπαθεί η ιστορική γωνιά να τους απομακρύνει. Και τα κράτη και οι λαοί θα έχουν κέρδος από τις κοινές δράσεις μέσα στο μέλλον».

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ απαντώντας στην ερώτηση αν η πλευρά της ΠΓΔΜ δέχεται σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και αμετάφραστη, είπε ότι σε κάτι τέτοιο υπάρχουν δυσκολίες ενδεικτικά απάντησε «είναι δύσκολο να το προφέρεις», μιλάμε για ταυτότητα και ίσως χαθεί και σαν όνομα, με τον κ. Κοτζιά να απαντά ότι «εγώ έχω πολλά παραδείγματα σύνθετης και αμετάφραστης ονομασίας». Από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναφερόμενους στις εγγυήσεις που ζητάει η Ελλάδα είπε «Εμείς δεν ζητάμε παραπάνω εγγυήσεις, αλλά τα συντάγματα των χωρών είναι πάνω από τις διεθνείς συμφωνίες, οπότε έτσι δεν καλύπτονται τα ζητήματα αλυτρωτισμού».

NO COMMENTS

Leave a Reply