Τσίπρας: Αν η Τουρκία κάνει θερμό επεισόδιο, θα πυροβολήσει τα πόδια της

Τσίπρας: Αν η Τουρκία κάνει θερμό επεισόδιο, θα πυροβολήσει τα πόδια της

Αν η Τουρκία θελήσει να κάνει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, θα είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια της, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Δεν φοβόμαστε και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει το αίσθημα του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα γι’ αυτό δεν φοβόμαστε. Όποιος προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια (θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο) θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα δικά του πόδια» επεσήμανε ο Ελληνας πρωθυπουργός αν και δεν έκρυψε ότι «προβληματιζόμαστε από την αλλαγή στάση της Τουρκίας.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση μετέτρεψε το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε διεθνές από διμερές, καθώς δεν τελεσφόρησαν οι σχετικές προσπάθειες. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την υπόθεση και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον Ερντογάν. Εθεσε επίσης το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Τέλος, ερωτηθείς εάν θεωρεί ομήρους τους δύο Ελληνες αξιωματικούς, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να «αδειάσει» τον Πάνο Καμμένο λέγοντας πως « δεν είναι απαραίτητο όλοι να χρησιμοποιούμε την ίδια ορολογία και τους ίδιους τόνους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση». Τουναντίον, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να συμπληρώσει, στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα: «Εάν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή, τουλάχιστον ακόμα».

Στα πλαίσια ενός καταμερισμού καθηκόντων σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο όλοι να χρησιμοποιούμε την ίδια ορολογία και τους ίδιους τόνους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνεννόηση. Εχουμε ένα γεγονός που θα έπρεπε να είχε λυθεί την ίδια ημέρα και αυτό μας προβληματίζει. Έχουμε εδώ και 20 ημέρες τη μεταφορά των Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας και κανείς δεν ξέρει γιατί κατηγορούνται. Αυτό προκαλεί καχυποψία. Εάν σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές και στις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν κάνει αυτήν την επιλογή, τουλάχιστον ακόμα. Ενημέρωσα για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Ζήτησα εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Βάρνας. Με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον Ερντογάν.

Συνέντευξη Τύπου, από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Θεωρώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική στην Τουρκία και θα έχουμε μία αλλαγή συμπεριφοράς. Η στάση που διατηρεί η Τουρκία πρωτ’ απ’ όλα δεν ευνοεί τα δικά της συμφέροντα. Θα μείνουμε σταθεροί στο να έχουμε απλωμένο το χέρι της φιλίας και της συνεργασίας με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Θέλουμε τη συνεργασία, τον διάλογο, τη συνεννόηση, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά να διεκδικούμε το δίκιο μας. Όποιος επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει ένα γεγονός που έγινε εκ παραδρομής θα κάνει ένα τεράστιο λάθος. Θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα πλήττουν κυρίως την αξιοπιστία της γείτονος.

Δεν φοβόμαστε και ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει το αίσθημα του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα γι’ αυτό δεν φοβόμαστε. Όποιος προχωρούσε σε μία τέτοια ενέργεια (θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο) θα ήταν σαν να πυροβολούσε τα δικά του πόδια. Η αλληλεγγύη που δέχθηκε η Ελλάδα είναι και ένα δείγμα ασφάλειας που θα πρέπει να το αξιολογήσουμε θετικά. Δεν φοβόμαστε αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε. Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές της καλής γειτονίας. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για να πείσουμε τους γείτονες που ότι θα πρέπει να συνέλθουν και να επιστρέψουν στην κοινή λογική.

Έγινε μεγάλη συζήτηση για τις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Μαζί με τον κ. Αναστασιάδη είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο – Αν. Μεσόγειο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Η Ελλάδα, όμως, θα επιχειρεί πάντα να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που έχουν κατακτηθεί με κόπο. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Τόνισα ότι θα πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπίσει με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Τα σύνορά μας είναι σύνορα της ΕΕ. Ζήτησα ξεκάθαρες λύσεις, προκειμένου να προχωρήσει οποιασδήποτε ευρώ-τουρκικός διάλογος. Πρέπει να γίνει σαφές στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει την πολιτική της προκλητικότητας. Από αυτό το μόνο που έχει είναι να χάσει. Στο παραπάνω πλαίσιο εξέφρασα την στήριξή μας για τη Σύνοδο της Βάρνας. Είναι νομίζω σαφές για πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα (σσ: η ανακοίνωση της ΕΕ) προς τη γειτονική χώρα και απόλυτα ισχυρό αναφορικά με το Αιγαίο. Ήταν το ισχυρότερο μήνυμα που έχει διατυπωθεί ποτέ. Ενημέρωσα για την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Ζήτησα εγγυήσεις ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Βάρνας. Με διαβεβαίωσαν ότι οι πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα αυτό στον Ερντογάν.

Εξέφρασα την πεποίθηση ότι θα έχουμε και τη συνεργασία της Ρωσίας και εξέφρασαν την αμέριστη αλληλεγγύη μας για τη Βρετανία, τονίζοντας ότι η επίθεση με χημικά όπλα ενάντια σε μία χώρα της ΕΕ είναι επίθεση σε όλη την ΕΕ. Αλλά θα πρέπει να αφήνουμε ανοικτό τον δίαυλο διαλόγου με τη Ρωσία. Δεν ζητάμε εκ του ασφαλούς την διατήρηση του διαλόγου, καθώς το υποστηρίζουμε καθημερινά εμείς, καθώς εμείς έχουμε καθημερινές παραβιάσεις, εμείς δεν ζητάμε να σταματήσει ο διάλογος ΕΕ – Τουρκίας.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ βρίσκεται στα Σκόπια σε μία υψηλού συμβολισμού επίσκεψη. Οι διαπραγματεύσεις ειναι σε εξέλιξη. Η θέση μας ειναι σταθερή, ότι έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα είναι δυνατή μόνο εφόσον θα πληρούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Αναζητούμε με την ΠΓΔΜ έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Οι θέσεις μας είναι γνωστές εδώ και πάνω από μία 10ετία.

Συζητήθηκαν οι Ευρώ-τουρκικές σχέσεις με ιδιαίτερη αναφορά στη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να υπάρξει φορολογική σύγκλιση για να μην υπάρχει τεράστια απόκλιση στους φορολογικούς συντελεστές την οποία εκμεταλλεύονται επιχειρήσεις κολοσσοί για να φοροδιαφύγουν. Υπάρχει ανάγκη μείωση των φορολογικών παραδείσων. Ο φόρος στις πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να επιβληθεί εκεί που αυτές παράγουν πλούτο. Πρέπει όχι μόνο να τις φορολογήσουμε αλλά να κάνουμε και τη φορολόγησή τους αποτελεσματική. Συζητήσαμε τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, τις οποίες επεξεργάζεται η Κομισιόν.

Για εμάς η μεταρρύθμιση αυτή θα πρέπει να συμβαδίζει με την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της, προκειμένου να γίνει βιώσιμη. Αλλιώς όταν βρεθούμε μπροστά στην επόμενη κρίση δεν θα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να βρούμε νέα υλικά για να αντιμετωπίσουμε μία νέα κρίση. Θα πρέπει να υπάρχει άρση της μακροοικονομικής ανισορροπίας που είναι εμφανής στην Ευρωζώνη και αφορά τα υψηλά πλεονάσματα των χωρών του Βορρά. Τηρούνται με αποτελεσματικότητα οι κανόνες για να υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία και όχι υψηλά ελλείμματα, αλλά κανένας κανόνας που να αφορά τα υπερβολικά πλεονάσματα κυρίως των χωρών του Βορρά.

Είμαστε υπέρ ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, θα πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα στήριξης καταθέσεων. Στήριξης από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όπως αναμένουμε να εξελιχθεί ο ESM. Τάχθηκα υπέρ της μεταβολής του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και τόνισα ότι έχουμε αργήσει, καθώς η Ευρώπη δεν είχε την ικανότητα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και έπρεπε να καλεί τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ για να επιλύσουν τα δικά της προβλήματα. Ξεκαθάρισα ότι ο ESM δεν μπορεί να αναλάβει το καθήκον της Κομισιόν αναφορικά με τα μακροοικονομικά δεδομένα. Τάχθηκα υπέρ της δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης. Δεν μπορεί το Eurogroup να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παίρνει λάθος αποφάσεις που στοίχισαν κυρίως στην Ελλάδα.

NO COMMENTS

Leave a Reply