Ευρωπαϊκή περιοδεία με Ρίτσο

Ευρωπαϊκή περιοδεία με Ρίτσο

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Νταλάρας θα συνεργαστούν- πρώτη φορά-για να τιμήσουν την εκατοστή επέτειο από τη γέννηση του ποιητή της «Ρωμιοσύνης» Γιάννη Ρίτσου, με συναυλίες σε τρεις ευρωπαϊκές μητροπόλεις: Βερολίνο, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες.
Οι συναυλίες είναι μια πρωτοβουλία ομογενών της Γερμανίας, που οργάνωσαν την 30ή Απριλίου, παραμονή των γενεθλίων του Ρίτσου, ολονύκτια μαραθώνια γιορτή στο τζαζ κλαμπ «b flat» του Βερολίνου με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών και συγγραφέων και την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη μέσω βίντεο.
Το πρόγραμμα των συναυλιών περιλαμβάνει τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και τα «18 λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας», τρία εμβληματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Ρίτσου. Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου στη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Θα ακολουθήσουν δύο συναυλίες στις 28 Ιουνίου στο Τheater Carre του Άμστερνταμ και στις 30 Ιουνίου στο Ρalais des Βeaux-Αrts των Βρυξελλών.
«Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε μεγάλος Έλληνας ποιητής, ο οποίος ζωντανεύει με την ποίησή του όλους τους κοινωνικούς αγώνες του ελληνικού λαού», λέει η Μαρία Φαραντούρη. «Με πλούσια γλώσσα, με μεταφορές, με μυθολογικές αναφορές και με την απεικόνιση της ταπεινής καθημερινής ζωής εξέφρασε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Για μας ο Ρίτσος είναι η συνέχεια της αρχαίας και βυζαντινής ποίησης της πατρίδας μας». «Μέγιστο ποιητή», «ένα σύμβολο αγωνιστικότητας», «έναν διανοούμενο που στρατεύθηκε μέσα από το έργο του στον αγώνα για την παγκόσμια ειρήνη» χαρακτηρίζει τον Γιάννη Ρίτσο ο Γιώργος Νταλάρας. «Τον τιμάμε φέτος, τον τιμάμε πάντα. Ως γενναίο και γενναιόδωρο πολίτη. Ο Γιάννης Ρίτσος γνώριζε σε βάθος όλες τις πτυχές της ελληνικής ιστορίας και την εξέφρασε μέσα από την τέχνη του με τον καλύτερο τρόπο. Το ίδιο έκανε ως εραστής, γνώστης και μύστης της ελληνικής γλώσσας».
Πηγή: Τα Νέα

NO COMMENTS

Leave a Reply