Ουάσιγκτον: Ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα

Ουάσιγκτον: Ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα

Την ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, όπως και την εμβάθυνση του διαλόγου των δύο εθνικών κυβερνήσεων, έθεσε ως προτεραιότητα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, συνιστά πυλώνα σταθερότητας και συμβάλλει στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ο Πάιατ, επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνεργασία της Αθήνας με τις Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, την οποία και στηρίζει ολόθερμα η Ουάσιγκτον. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε βιντεο-κλήση με αναλυτές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι -από την πλευρά τους- χαιρέτισαν την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας.

«Η Ελλάδα είναι στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και αφρικανικών ακτών και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τις τριμερείς σχέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα, ως μία περιφερειακή απάντηση για τη σταθερότητα της περιοχής» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση, η οποία εκπονήθηκε από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.

Παράλληλα, ασκείται κριτική στις πολιτικές της Τουρκίας, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, στα συμπεράσματα της έκθεσης επισημαίνεται η πολυεπίπεδη συνεργασία Ουάσιγκτον – Άγκυρας. Στη βιντεο-κλήση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρωασίας, Γουές Μίτσελ, ο οποίος επανέλαβε ότι ΗΠΑ και Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις και να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους.

NO COMMENTS

Leave a Reply