Θα μπλοκάρει η Ρωσία την Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ;

Θα μπλοκάρει η Ρωσία την Συμφωνία των Πρεσπών στον ΟΗΕ;

Η συνάντηση των ηγετών Σερβίας και Ρωσίας, για την οποία ήδη διαβάσατε στο el.gr, φέρνει εξελίξεις και στη γειτονιά μας. Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του πριν από λίγη ώρα το τμήμα πληροφοριών και Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτηρίζει «άκυρο» το δημοψήφισμα στα Σκόπια που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή.

Η Μόσχα επικαλείται την ιστορικά χαμηλή συμμετοχή σε ένα τόσο σοβαρό δημοψήφισμα (μόλις 36,6%), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών με την ιδιότητα του μόνιμου μέλους στο Σ.Α. του ΟΗΕ. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Δημοκρατία της Μακεδονίας διεξήγαγε δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών, που προβλέπει αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Το ποσοστό συμμετοχής του 36,8% σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως έγκυρο (η συμμετοχή πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%).

Ξεκάθαρα δείχνει ότι οι “Μακεδόνες” ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβλήθηκαν εξωτερικά στα Σκόπια και την Αθήνα, καθώς κορυφαίοι πολιτικοί χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μετείχαν απευθείας σε αυτή τη μεγάλης έκτασης καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ελεύθερα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας.

Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της “Μακεδονίας” δεν ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αμέσως χαιρετίστηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως και από την Ουάσινγκτον. Η επιθυμία να εξασφαλιστεί και να επιταχυνθεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά την επιθυμία του λαού της “Μακεδονίας” είναι προφανής.

Η θέση μας επί της αρχής παραμένει ίδια: μία μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση και μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη. Η συμφωνία των Πρεσπών ξεκάθαρα αποτυγχάνει να εκπληρώσει αυτά τα κριτήρια. Είναι αντιφατική με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της “Μακεδονίας”, κάτι που επανειλημμένα έχει νομίζει ο πρόεδρος της “Μακεδονίας” Γκιόργκι Ιβάνοφ, και από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συζητήσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα θα εξεταστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Νωρίτερα η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κύλησε χωρίς να γίνει κανένα σχόλιο από το Κρεμλίνο. Ωστόσο ως κύριο αντικείμενο συζήτησης οι δύο άνδρες είχαν τις ραγδαίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, τόσο στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου όσο και στο θέμα του Σκοπιανού.

NO COMMENTS

Leave a Reply