Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο: Μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε

Ερντογάν για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο: Μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε

Μιλώντας για τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και στο νησί ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και πρέπει να υπάρξει συμφωνία για δίκαιη κατανομή κατά την έναρξη των εργασιών γεώτρησης.

“Η διανομή θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τον πληθυσμό των βόρειων και νότιων περιοχών. Από την αρχή πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την ένταξη των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ανέφερε ο Ερντογάν. Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα ενεργειακά και τις κινήσεις των πλοίων του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι οι έρευνες και τα γεωτρύπανα δεν θα περιοριστούν στα σημεία όπου βρίσκονται προς το παρόν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι, οι Αμερικανοί δεν θα έχουν αντίρρηση, αρκεί να μην πάνε τα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή των δικών τους, δηλαδή στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο της Exxon Mobil. «Στο θέμα αυτό τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την Exxon Mobil των ΗΠΑ», είπε ο Ερντογάν και συμπλήρωσε:

«Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση “μην μπείτε μόνο εκεί και από ‘κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε”». «Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια. Για τη δουλειά αυτή θα έχουμε δυο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών. Από τα γεωτρύπανά μας το ένα θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα. Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε “μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε”», κατέληξε.

NO COMMENTS

Leave a Reply