Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία

Πυρ εναντίον Ουκρανικών πολεμικών πλοίων άνοιξε ρωσικό πλοίο, σύμφωνα με Εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, το ρωσικό πλοίο φέρεται να άνοιξε πυρ κοντά στο στενό του Κερτς κοντά στην Κριμαία, ωστόσο το περιστατικό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.  Όμως ο Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι ένα πλοίο έχει υποστεί σημαντικές υλικές ζημιές και ένας ναύτης έχει τραυματιστεί από τα πυρά του ρωσικού πλοίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία τοποθέτησε ένα εμπορευματικό πλοίο κάτω από τη γέφυρα της Κριμαίας, ώστε να μπλοκάρει την κίνηση προς και από το στενό, που είναι η μοναδική δίοδος προς τη θάλασσα του Αζόφ. Ουκρανία και Ρωσία έχουν δικαιώματα στη θάλασσα, όμως η Ρωσία, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας, ελέγχει στην πραγματικότητα και τις δυο πλευρές του στενού.

Οι εντάσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία ξεκίνησαν όταν Ρώσοι συνοριοφύλακες προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν δυο μικρά πολεμικά πλοία της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ισχυριζόμενοι πως βρίσκονται στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τα πλοία, ένα από τα πλοία της Ρωσίας, εμβόλισε ρυμουλκό. Αμέσως μετά το περιστατικό, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για προβοκατόρικες ενέργειες.

NO COMMENTS

Leave a Reply