Μόσχα-Αθήνα, νέα…σύννεφα;

Μόσχα-Αθήνα, νέα…σύννεφα;

Η «μαύρη γάτα» που πέρασε ανάμεσα στις διμερείς σχέσεις το 2018 και με την επιμονή ορισμένων διπλωματικών -και όχι μόνο- καλοθελητών λίγο έλειψε να τις…ναρκοθετήσει φαίνεται να μην έχει απομακρυνθεί οριστικά. Και εκεί που όλοι οι θιασώτες της μακροημέρευσης των ελληνορωσικών σχέσεων «ανέπνευσαν» με…ανακούφιση μετά την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, με την εκπνοή του χρόνου στις 7 Δεκεμβρίου 2018, να τώρα οι εκατέρωθεν νέες διπλωματικές «βολές»…

Το ρωσικό ΥΠΕΞ με σχόλιο της Διεύθυνσης Τύπου και Πληροφοριών του τοποθετήθηκε πάνω στο θέμα της επικύρωσης από τη Βουλή των Σκοπίων της συμφωνίας των Πρεσπών και των αλλαγών που επήλθαν στο Σύνταγμα της χώρας. Χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως «συνέχιση μιας τεχνητής διαδικασίας που επιβλήθηκε έξωθεν με στόχο την προσέλκυση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ…». Μια διαδικασία που αντιβαίνει στη νομοθεσία της χώρας αυτής και ταυτόχρονα δεν παίρνει υπ´όψιν τη θέση του προέδρου της χώρας και τη γνώμη της πλειοψηφίας του πληθυσμού που αντιτίθεται στη συμφωνία…

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Συμφωνία των Πρεσπών αγνοεί την άποψη των Ελλήνων πολιτών
Όσον αφορά την άλλη πλευρά της συμφωνίας, την Ελλάδα, στο ρωσικό σχόλιο γινόταν λόγος για σοβαρές διαφωνίες στο εσωτερικό, για αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμένου, και κατέληγε ότι για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη συμφωνία, ούτε καν λόγος να γίνεται.

Είναι γεγονός ότι μόλις το σχόλιο δημοσιεύτηκε προκάλεσε δυσφορία στην Αθήνα, πόσο δε που ήρθε κάπως…καθυστερημένα και έπεσε πάνω στην πορεία της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης και της απότομης όξυνσης του πολιτικής κατάστασης μέσα στην Ελλάδα. Ήρθε αφότου ο Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη συγχαρεί το σκοπιανό ομόλογο του για την κοινοβουλευτική επιτυχία… Η Αθήνα, λένε οι τυπολάτρες της διπλωματικής πρακτικής, δεν μπορούσε να αφήσει έτσι το ρωσικό σχόλιο, έπρεπε να «βγάλει κάτι». Έβγαλε την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, που αναφέρει ότι «η επίκληση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό φίλων χωρών από το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν συνάδει με το επίπεδο που χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις…και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας…».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στη Μόσχα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Η Αθήνα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Μόσχα που αναγνωρίζει εδώ και πολλά χρόνια την ΠΓΔΜ ως «δημοκρατία της Μακεδονίας», θα αποκαλεί στο εξής τη χώρα αυτή με τη συνταγματική της ονομασία, δηλ. ως «Βόρεια Μακεδονία» και το κυριότερο, θα αποφύγει δηλώσεις που αποτελούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας…
Η Μόσχα επανήλθε, πάραυτα, με νέα δήλωση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Γρουσκό, ξεκαθαρίζει ότι «δεν παρεμβαίνουμε με κανέναν τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας αλλά σε θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Σ.Α. του ΟΗΕ, η Ρωσία θα εκφράσει τη γνώμη της».

Μόσχα: Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε την άποψή μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ένα απλό διπλωματικό μπρα ντε φερ που έγινε γιατί και οι δυο πλευρές έπρεπε να βγάλουν ανακοινώσεις; Μια…σκληρή προειδοποίηση της Μόσχας προς την Αθήνα, όπως σπεύδουν να…αυτοικανοποιηθούν κάποιοι «σκληροπυρηνικοί» του…ανένδοτου μακεδονικού αγώνα; ‘Η μήπως ένας στυγνός «εκβιασμός» της Μόσχας του τύπου, «υπάρχει και ο ΟΗΕ, εκεί σας περιμένω»;

Παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς την όλη υπόθεση τα τελευταία χρόνια δεν μπορώ να μη θυμίσω ορισμένες «σταθερές» της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματικής της πρακτικής. Η Ρωσία η οποία πράγματι —είναι σωστή η τοποθέτηση του ελληνικού ΥΠΕΞ- αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έφθασε την περίοδο της διακυβέρνησης Κ.Καραμανλή, να δεχτεί να αναγνωρίσει μια άλλη, οποιαδήποτε ονομασία, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι προϊόν συνεννόησης των ηγεσιών των δυο χωρών(Αθήνας-Σκοπίων) και θα τυχαίνει της αποδοχής της ευρείας πλειοψηφίας των κοινωνιών και στις δυο πλευρές. Από το 2008 που έγινε η ανάλογη δήλωση από το Κρεμλίνο έως και τώρα η θέση αυτή παραμένει αναλλοίωτη, με τα ίδια περίπου λόγια την εξέθεσε τον περασμένο Ιούνιο ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ, στον τότε έλληνα ομόλογο του, Κοτζιά. Θυμάμαι πολύ καλά την έκφραση, περί ευρείας αποδοχής των πολιτών των δυο χωρών… Τότε ήταν που κάτι με «τσίμπησε» μέσα μου και…φοβήθηκα ότι κάπου εδώ κρύβεται ο…διάολος.

Οι Ρώσοι σε πράγματα αρχών, «κολλάνε»! Π.χ όσον αφορά τη τήρηση νομοθεσίας μέσα σε κάθε χώρα, και φυσικά σε διεθνές επίπεδο. Έχουν «καεί»τα τελευταία χρόνια με τα «έργα και ημέρες» των αμερικανών σχετικά με τον εκ μέρους αυτών, ευτελισμό κάθε έννοιας Δικαίου όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο αλλά και στο εσωτερικό κάθε χώρας στην οποία πήγαν για να…εισάγουν δημοκρατία! Μερικά μόνο παραδείγματα, όπως η Σερβία το 2002 και η ανατροπή του Μιλόσεβιτς, η Γεωργία το 2003 και η ανατροπή του Σεβαρτνάτζε, η Ουκρανία το 2004, με τη διενέργεια…τρίτου γύρου εκλογών μέχρι να βγει ο εκλεκτός τους… Για την Ουκρανία του 2014, το αιματηρό Μαιντάν και την ανατροπή της νόμιμης ηγεσίας, το έχω ξαναγράψει, ρωτήστε τον τότε αμερικανό πρέσβη εκεί και σημερινό γυρολόγο των ελληνικών υπουργείων και περιφερειών, Τζέφρι Πάιατ… Αυτά, για να μείνουμε μόνο στην ευρύτερη γειτονιά της χώρας μας…

Πως «εισπράττω» εγώ τη θέση της Μόσχας. Κάπως έτσι:

Βρε, παραδοσιακοί φίλοι, (που αναφέρει και η ελληνική ανακοίνωση), ελάτε να δούμε τι θέλετε και με ποιον τρόπο να λύσετε το πρόβλημα με τα Σκόπια, να δούμε που μπορούμε και μεις να συμβάλλουμε ώστε να έχει μια στιβαρή διεθνή αναγνώριση, όπως επιθυμούν και οι δυο πλευρές. Όχι, εμείς εισακούσαμε μόνο τους…συμμάχους, αυτοί είναι σήμερα οι δυνατοί, αυτοί θα μας βοηθήσουν να περάσουμε μια λύση. Ουσιαστικά τίποτα καινούργιο, αφού λίγο-πολύ ο «κορμός» της συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει στα γραφεία του ΥΠΕΞ αρκετά χρόνια, όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου.

— Ναι, παραδέχονται ανεπίσημα, κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, υπάρχει η εικόνα ότι η μεθόδευση της λύσης γίνεται για λόγους προσέλκυσης της μικρής γείτονος χώρας, εδώ και τώρα στο ΝΑΤΟ (όχι άμεσα στην Ε.Ε.), και αυτό δεν μπορεί παρά να δημιουργεί πρόβλημα στην…παραδοσιακή φίλη, Ρωσία.

— Εμείς ενεργούμε με βάση το συμφέρον μας και τίποτα περισσότερο, διαβεβαίωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Σωστή θέση, γενικώς.

— Είμαστε μια χώρα δημοκρατική και στη δημοκρατία δεν θα κάνουμε…εκπτώσεις, άκουσα αρκετές φορές τον έλληνα πρωθυπουργό να μιλά δημόσια. Μου το θύμισε αυτό πρόσφατα στη Μόσχα ρώσος διπλωμάτης, του απάντησα, ναι, στην Ελλάδα η δημοκρατία είναι τρόπος ζωής και εκεί την…πάτησα!

— Μα, αυτό το όργιο που έγινε στα Σκόπια, με το δημοψήφισμα, με τη διαδικασία, στη συνέχεια, μέσα στο κοινοβούλιο όπου ο αμερικανός πρέσβης «αλώνιζε», όπου άνοιγαν τις φυλακές και κουβαλούσαν καταδικασμένους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ, έναντι της…αποφυλάκισης τους κλπ κλπ, πως μπορεί η ελληνική δημοκρατική ψυχή να το δικαιολογήσει; Πως ανεχθήκατε να σας…πείσουν ότι οι Ρώσοι μοναχοί που κατεβαίνουν στην Ελλάδα, την κοιτίδα της ορθοδοξίας, είναι εκείνοι που σπέρνουν ζιζάνια και προκαλούν τις κινητοποιήσεις; Γιατί κανείς δεν έδωσε σημασία στο γεγονός ότι τις διαδηλώσεις, ανοικτά τις οργάνωσαν τα μακεδονικά σωματεία, ΜΚΟ που έχουν έδρα τις ΗΠΑ;

Ξέρετε, στριφογυρίζει στη μνήμη μου μια φράση που είπε το μακρινό 2004, ο τότε πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής, απευθυνόμενος στους βουλευτές που αποχωρούσαν και δεν δέχονταν να ψηφίσουν, ελαφρά τη καρδία, αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας που να ανοίγουν το δρόμο στον εκλεκτό της Ουάσιγκτον να «εκλεγεί».

— Γυρίστε πίσω, σας παρακαλώ, να ψηφίσετε. Τι σας πειράζει; Τώρα ψηφίζουμε έτσι μετά από έξι μήνες ξαναψηφίζουμε αλλοιώς…Ποιο είναι το πρόβλημα; Η έκκληση αυτή του Ουκρανού κοινοβουλευτικού ηγέτη τότε αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πορείας διάλυσης της Ουκρανίας σήμερα… Να γιατί η Μόσχα έχει «κόλλημα» με την τήρηση του νόμου… Στα τέλη 2003 ο αγγλοσαξωνικός παράγοντας προώθησε σχέδιο λύσης του κυπριακού που το βάφτισαν ως «σχέδιο καλής θέλησης» του Γ.Γ. Κόφι Ανάν. Η Μόσχα έμαθε γί αυτό από «τις εφημερίδες», όπως μου είχε δηλώσει ο τότε ΥΦΥΠΕΞ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, θέλοντας να δείξει προφανώς ότι κάποιοι έπαιζαν παιγνίδια εξ´ονόματος του ΟΗΕ, αφήνοντας τη Ρωσία στο…περιθώριο.

Το Μάρτιο 2004 όμως, όταν οι εμπνευστές του σχεδίου είδαν ότι δεν μπορούν να ανατρέψουν τη σθεναρή αρνητική στάση της πλειοψηφίας των Κύπριων στο «σχέδιο Ανάν», ζήτησαν από τη Ρωσία να δεχτεί να παρουσιαστεί το σχέδιο ως κοινό όλων των μόνιμων μελών του Σ.Α. Η Ρωσία αρνήθηκε, επέβαλλε «τεχνικό» Βέτο που ανέτρεψε τα σχέδια των εμπνευστών, δίνοντας μια ανάσα στους Κύπριους που κατάλαβαν ότι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα τους. Το αρνητικό αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό.

Η δημοκρατία διέπεται από νόμους πάνω στους οποίους στηρίζεται, η καταπάτηση αυτών, μπορεί να λύνει συγκυριακά ένα θέμα δημιουργεί όμως προϋποθέσεις για ανατροπή και κατάρρευση του συνολικού συστήματος Δικαίου μιας χώρας, ή ακόμα των διεθνών σχέσεων. Η Μόσχα αντιδρά σε μια τέτοια προοπτική. Ποιοι την ασπάζονται και την υλοποιούν, είναι γνωστό. Ας προσέξουμε μήπως ακολουθώντας τη συγκυρία σήμερα βρούμε μπροστά μας…νομοθετικά συντρίμμια αύριο. Τότε δύσκολα θα πεισθεί κάποιος για την ευθύνη των…Ρώσων ρασοφόρων…

Δημήτρης Λιάτσος

NO COMMENTS

Leave a Reply