Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μειώνει τα στρατεύματά της στη «Βόρεια Κύπρο»

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μειώνει τα στρατεύματά της στη «Βόρεια Κύπρο»

Αυξάνει το θερμόμετρο, εν μέσω απειλών για γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές του «Ψευδοκράτους», ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με νέες του δηλώσεις. Συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους ο Τουρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας πως δεν σκοπεύει να μειώσει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα Κατεχόμενα.

«Η Τουρκία δεν μειώνει τα στρατεύματά της στη Βόρεια Κύπρο και δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν για το ζήτημα», ανέφερε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Παράλληλα, υπογράμμισε πως χρειάζεται να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στρατιώτες εκεί.

Πριν λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Άκσοϊ, είχε δηλώσει πως οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα ξεκινήσουν σύντομα ενώ επέκρινε τη στάση της Λευκωσίας. Η τουρκική πλευρά κατηγόρησε επίσης την Κύπρο για «μονόπλευρες δραστηριότητες» και διαμήνυσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στη δική τους υφαλοκρηπίδα. Άγκυρα και Λευκωσία διανύουν μια περίοδο έντασης, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων από την Κύπρο «αποκλείει» την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τα οικονομικά οφέλη και προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές βόρεια του νησιού. Η Λευκωσία, από την πλευρά της κάνει λόγο για προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

NO COMMENTS

Leave a Reply