Τουρκική πρόκληση: Σενάρια επίθεσης κατά της Ελλάδας από τη Yeni Safak

Τουρκική πρόκληση: Σενάρια επίθεσης κατά της Ελλάδας από τη Yeni Safak

Σενάρια πολέμου Τουρκίας -Ελλάδας με πυραυλικά πλήγματα κατά της χώρας μας, «χωρίς να χρειαστεί να πάει Τούρκος στρατιώτης στην πρώτη γραμμή» του μετώπου, δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak εντείνοντας την προκλητικότητα της Άγκυρας. Επικαλούμενη τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να  υπερασπιστεί  τα συμφέροντα της χώρας»  και τη  «συμμαχία» Ελλάδας – Κύπρου για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο η Yeni Safak αναλύει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Τουρκίας, εφόσον δεχθεί επίθεση από την Ελλάδα ή πληγούν τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο με ελληνική γέωτρηση.

Το δημοσίευμα παραθέτει τις εκτιμήσεις του Τούρκου αναλυτή αμυντικής πολιτικής, Τουράν Ογκούζ, που υποστηρίζει ότι η χώρα μας -όπως δείχνει η πρόσφατη ιστορία, δεν μπορεί να πάει μόνη της σε πόλεμο με την Τουρκία και ότι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν για «εσωτερική κατανάλωση» ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης την άλλη Κυριακή. «Η Ελλάδα δεν μπορεί εύκολα να προβεί σε τέτοιες ενέργειες. Γιατί, ακόμη και το να παρέμβει ξαφνικά με σκοπό να υποστηρίξει την Κύπρο, είναι μια διαδικασία που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε εύκολα να τη διαχειριστεί. Δεν έχουν τέτοια στρατιωτική δυνατότητα. Ενώ για εμάς η Κύπρος είναι δίπλα μας. Kαι προηγουμένως, το 1974, η Ελλάδα αφέθηκε μόνη της. Και στην κρίση των Ιμίων φαντάστηκαν ότι θα υπάρξει άμεση και αδιαμφισβήτητη στήριξη, αλλά όταν δεν την βρήκαν, απογοητεύτηκαν», λέει. Ο ίδιος εκτιμά ότι η Τουρκία μπορεί να απαντήσει με πυραύλους για να «τιμωρήσει» την Ελλάδα αν την πειράξει. Και παραθέτει πέντε σενάρια:

1. Χρήση βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων με μέγιστο βεληνεκές 120 χλμ για πλήγματα σε ελληνικούς στρατιωτικούς στόχους -βάσεις και αεροδρόμια- σε νησιά που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια.

2. Εκτόξευση πυραύλων με βεληνεκές 100-110 χλμ. από μαχητικά αεροσκάφη

3. Εκτόξευση πυραύλων εδάφους-εδάφους J600T-Lighting («Αστραπή») βεληνεκούς150 χλμ. για πλήγματα σε νησιά στο κεντρικό Αιγαίο.

4. Για πλήγματα ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας μπορούν να χρησιμοποιηθούν πύραυλοι κρουζ SOM με βεληνεκές άνω των 280 χλμ. από μαχητικά που πετούν εντός του εναέριου χώρου της Τουρκίας

5. Μια άλλη επιλογή για την Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθούν αναμετρήσεις «σώμα με σώμα» και ανεπιθύμητες απώλειες, σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο αναλυτή, είναι να χρησιμοποιηθούν βαλλιστικοί πύραυλοι Bora -σαν κι αυτούς που χρησιμοποίησε η Άγκυρα κατά στόχων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ- με βεληνεκές 280 χλμ., που μπορούν να φθτάσουν μέχρι την Αθήνα. Όπως λέει ο Τουράν Ογκούζ, όλα αυτά είναι ενέργειες, στις οποίες μπορεί να προβεί η Τουρκία για να μη χυθεί αίμα Τούρκων στρατιωτών. «Αν, όμως, ρωτήσετε τι άλλο μπορεί να γίνει, θα απαντούσα “πραγματικός πόλεμος”. Αλλά εκεί, πάμε σε άλλα σενάρια», είπε.

NO COMMENTS

Leave a Reply