Οι οκτώ που στήριξαν την Κύπρο στην συνεδρίαση των ΥΠΕΞ

Οι οκτώ που στήριξαν την Κύπρο στην συνεδρίαση των ΥΠΕΞ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με την Τουρκία κατά τις «τρέχουσες υποθέσεις» στην ημερήσια διάταξη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα. Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, πραγματοποίησε την εισαγωγή και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος παρέθεσε τα δεδομένα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που μεταφέρει ο «Φιλελεύθερος», η Κύπρος υποστηρίχθηκε ενεργά από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, εντός αίθουσας, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης από Φιλανδία, Ολλανδία και Γερμανία και εκτός της αίθουσας.

To κείμενο των συμπερασμάτων των 28 της ΕΕ για την Τουρκία πέρασε από την πρωινή συζήτηση στο Coreper χωρίς αλλαγές και παραπέμφθηκε ως «σημείο Α» στους Υπουργούς Εξωτερικών προς έγκριση. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε το πρωί της Δευτέρας τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Δένδια, στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός είχε με τον ομόλογό του την πρώτη επίσημη συνάντηση με την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ολοκληρώθηκε σε εγκάρδιο κλίμα.

Πάντως, παρά το κείμενο της Παρασκευής, το οποίο έκανε λόγο για κυρώσεις, από δηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη της συνεδρίασης δεν φάνηκε βέβαιο ότι θα ληφθεί σήμερα απόφαση, η οποία άλλωστε απαιτεί ομοφωνία. Η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σημείωσε πως η Τουρκία δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα.

Προσέθεσε, δε, ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν πώς θα δοθεί συνέχεια στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όταν οι αρχηγοί των κρατών-μελών ζήτησαν να εκπονηθούν προτάσεις για πιθανές κυρώσεις. Δεν διευκρίνισε εάν αναμένεται να ληφθεί απόφαση σήμερα εάν θα χρειαστεί παραπομπή του ζητήματος σε μελλοντικό Συμβούλιο ή Σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Μογκερίνι ανέφερε πως λίγο νωρίτερα είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη των Βρυξελλών, δεδομένου ότι σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκδήλωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τις προγενέστερες πληροφορίες οι ομάδες εργασίας που προετοιμάζουν τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων είχαν καταλήξει σε κοινό κείμενο αναφορικά με την Τουρκία, που περιελάμβανε κυρώσεις. Ωστόσο, ήδη από τον Ιούνιο ορισμένες χώρες ήταν επιφυλακτικές. Μεταξύ άλλων είχαν συμφωνηθεί η αναστολή χορήγησης προενταξιακών κονδυλίων και η διακοπή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

NO COMMENTS

Leave a Reply