Αναγνώριση των επιστημονικών αξιοτήτων Έλληνα επιστήμονα από το Κρατικό Αγροτικό Πανεπιστήμιο του...

Αναγνώριση των επιστημονικών αξιοτήτων Έλληνα επιστήμονα από το Κρατικό Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Βόλγκογκραντ

Τι κοινό έχουν ο εορτασμός επετείου του Αγροτικού Πανεπιστημίου του Βόλγκογκραντ (Ρωσία) με την Ελλάδα και τους Έλληνες επιστήμονες στον τομέα της γεωργίας; Τους συνδέει μια εποικοδομητική συνεργασία στην καλλιέργεια δύο νέων σταφυλιών, πρώιμης ποικιλίας, “Στάλινγκραντ” και “Βόλγα”, που ονομάστηκαν προς τιμήν της Μεγάλης Νίκης στη μάχη του Στάλινγκραντ.

Από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, το κορυφαίο Αγροτικό Πανεπιστήμιο της περιοχής του Βόλγκογκραντ γιόρτασε την 75η επέτειό του. Η ιστορία του Πανεπιστημίου ξεκινά στα τέλη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Τον Ιούλιο του 1944, το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτρόπων της ΕΣΣΔ αποφάσισε να ανοίξει το Γεωργικό Ινστιτούτο του Στάλινγκραντ στην πόλη Ουριούπινσκ. Έτσι, το σαράντα τέσσερα στο απελευθερωμένο από τους ναζιστικούς εισβολείς έδαφος, στην παραδοσιακά γεωργική περιοχή της Σοβιετικής ΄Ενωσης, το νεοσύστατο ινστιτούτο κλήθηκε να εκπαιδεύσει προσωπικό για την αποκατάσταση και ανάπτυξη της γεωργίας της χώρας. Σήμερα το Πανεπιστήμιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά και επιστημονικά κέντρα για την κατάρτιση προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης στο αγροτοβιομηχανικό τομέα της Νότιας περιοχής του Βόλγα. Πρόκειται για τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, για δημιουργική πλατφόρμα πρακτικής εφαρμογής των επιστημονικών εξελίξεων, καθώς και για σχέδια συνεργασίας με ξένους εταίρους.

Το πρόγραμμα των εορτασμών περιελάμβανε διάφορες εκδηλώσεις σε όλους τους τομείς του πανεπιστημίου: συνέδρια, εκθέσεις, παρουσιάσεις κλπ. Για τον εορτασμό της Επετείου της Σχολής έχουν προσέλθει συνάδελφοι από όλη τη Ρωσική Ομοσπονδία, επίσης συνεργάτες από πολλές χώρες του κόσμου. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι της Σερβίας, του Ουζμπεκιστάν, της Ουγγαρίας, της Λευκορωσίας, της Ελλάδας, της Μολδαβίας, της Γαλλίας κλπ. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον ομότιμο καθηγητή της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Πελοποννήσου Χρήστο Πασχαλίδη. Στην εορταστική συνάντηση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του τίτλου τακτικού μέλους της Διεθνής ΄Ενωσης “Γεωργικός Πανεπιστημιακός Τομέας” (International Association “Agrarian University Complex”) στον Χριστό Πασχαλίδη. Στη συνέλευση του IAAUC οι προσκεκλημένοι παρουσίασαν τα πανεπιστήμιά τους και μίλησαν για τις κατευθύνσεις ανάπτυξης κοινής συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο εργάζονται τρεις επιστήμονες ελληνικής καταγωγής :
Ομάρι Γκεοργκιέιτς Τσαμούρλιεφ – Διδάκτωρ Γεωπονικών Επιστημών, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Έρευνας. Νοντάρι Γκεοργκιέιτς Τσαμούρλιεφ – Διδάκτωρ Γεωπονικών Επιστημών, Καθηγητής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Περιφέρειας Βόλγκογκραντ.

Παντελής Ζαμανίδης – Διδάκτωρ Γεωπονικών Επιστημών, Καθηγητής του Κρατικού Αγροτικού Πανεπιστήμιου του Κουμπάν, ειδικός της αμπελουργίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού “ΔΗΜΗΤΡΑ”. Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η φιλική κοινή δραστηριότητα μεταξύ των Ελλήνων και Ρώσων επιστημόνων θα αποτελέσει κλειδί ανάπτυξης μιας γόνιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας των δυο χωρών στον αγροτικό τομέα. Και καλή τύχη!

Ανδριάνα Λουλέ

NO COMMENTS

Leave a Reply