Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσουμε την «τουρκική» μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσουμε την «τουρκική» μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε τα περί τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα, έπειτα από τη συνάντησή του με τους «ψευδομουφτήδες» της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Ο Τσαβούσογλου υποδέχθηκε στην οικία του τον Ιμπραχίμ Σερίφ και τον Αχμέτ Μετέ, τους «εκλεγμένους» και όχι διορισμένους (και αναγνωρισμένους) από το ελληνικό κράτος μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης. Μάλιστα, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter και φωτογραφίες από τη συνάντηση.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, που προκύπτουν από τις Συνθήκες της Αθήνας και της Λωζάνης», έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ανάρτησή του και άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας για τη στάση απέναντι στους «εκλεγμένους» μουφτήδες, αναφέροντας: «Επαναλάβαμε τη στήριξή μας στον μουφτή της Κομοτηνής Ιμπραχίμ Σερίφ και τον μουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, που δεν λυγίζουν στην καταπίεση».

Πέρα όμως από το μήνυμα προς την Αθήνα, λίγες ώρες αργότερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε και ένα μήνυμα προς τις ΗΠΑ, αυτές τις φορές αναφορικά με τους ρωσικούς S-400. Η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα για να το χρησιμοποιήσει και δεν έχει υποσχεθεί σε κανέναν το αντίθετο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών την Τρίτη. Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ανησυχία που εξέφρασε ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο, στον απόηχο τουρκικών δημοσιευμάτων ότι η Αγκυρα άρχισε ήδη να δοκιμάζει τους S-400.

«Η Τουρκία δεν δεσμεύθηκε σε κανέναν ότι δεν θα εγκαταστήσει ή ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς S-400. Τους αγοράσαμε επειδή χρειαζόμασταν ένα σύστημα αεράμυνας», είπε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Anadolu. Σημείωσε ότι το προσεχές διάστημα η Ιταλία αναμένεται να απομακρύνει το αντιπυραυλικό σύστημα SAMP-T από τη νοτιοανατολική Τουρκία. «Οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία απέσυραν συστοιχίες Patriot από τα σύνορά μας το 2013. Οι Ισπανοί επέκτειναν τις δικές τους. Η Τουρκία έχει μόνο ένα σύστημα αεράμυνας τώρα», τόνισε ακόμη ο Τσαβούσογλου.

NO COMMENTS

Leave a Reply