«Έριξε» άγκυρα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ

«Έριξε» άγκυρα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ

Το πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο άρχισε διαδικασίες σταθεροποίησης επί του στόχου και το συνοδεύει φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκιάς και δυο πλοία υποστήριξης. Το Γιαβούζ έφτασε γύρω στα μεσάνυχτα στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το πλωτό γεωτρύπανο άρχισε διαδικασίες σταθεροποίησης επί του στόχου και το συνοδεύει φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκιάς και δυο πλοία υποστήριξης.

Η Άγκυρα παραβιάζοντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με παράτυπη Navtex που εξέδωσε δέσμευσε από χθες μέχρι και τις 18 Ιουλίου θαλάσσια περιοχή εντός των τεμαχίων 6 και 7, τα όποια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει στην κοινοπραξία των ΤΟΤΑΛ και ΕΝΙ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και ακολούθως την Πέμπτη θα τεθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε επίπεδο ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο για το θέμα είναι συνεχείς ενώ υπήρξε ήδη συνομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ενόψει και της αυριανής βιντεοδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Την Πέμπτη, 23 Απριλίου, είναι προγραμματισμένη η βιντεοδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να εγείρει το θέμα της 6ης κατά σειρά εξαγγελθείσας παράνομης γεώτρησης της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχή που καλύπτει μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6 και 7, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL

Στην περιοχή έχει πλεύσει και το βοηθητικό πλοίο Orhan Bey, ενώ βάσει της παράτυπης τουρκικής navtex αναμένονται άλλα δύο βοηθητικά πλοία, το Ertugrul Bey και το Osman Bey για γεωτρητικές δραστηριότητες στην περιοχή που έχει δεσμευτεί μέχρι τις 18 Ιουλίου. Την ίδια ώρα συνεχίζουν τις έρευνές τους τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας, με το Μπαρμπαρός να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κύπρου και το Ορούτς Ρέις στα δυτικά.

NO COMMENTS

Leave a Reply