Βρυξέλλες: Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

Βρυξέλλες: Συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έφθασαν σε συμφωνία έπειτα από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας που περιλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές..

Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία” περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία “άνευ προηγουμένου” απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, “ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη”, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους κάνοντας λόγο “για μία πολύ καλή συμφωνία”. “Χαιρετίζω τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της σταθερότητας”, είπε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε ότι “το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου” με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν χαιρέτισε ως “ανέλπιστη” τη συμφωνία για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

“Είναι μία πολύ καλή συμφωνία, διότι επιτρέπει την ισότιμη κατανομή του βάρους ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική πλευρά, ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα”, δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει για το επίπεδο της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης, δήλωσε ο γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

“Θα προτείνω να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ προσθέτοντας ότι η βοήθεια του Ταμείου “θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου” στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών.

 

(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply