«Λάμψη Βυζαντίου» στη Βόννη

«Λάμψη Βυζαντίου» στη Βόννη

'H φιλοξενία του Αβραάμ', 14ος αιώνας, Μουσείο Μπενάκη
'H φιλοξενία του Αβραάμ', 14ος αιώνας, Μουσείο Μπενάκη
«Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο» είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάστηκε χθες στη Βόννη. Παρόντες ο υπ. Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο πρώην υπΕξ της Γερμανίας Χανς Ντίντριχ Γκένσερ.
Συνωστισμός, ένα ασφυκτικά γεμάτο φουαγέ, μια προσπάθεια να διασφαλίσει ο υπομονετικός επισκέπτης ένα βλέμμα στο πόντιουμ, στους ειδικούς και στους πολιτικούς, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινή βραδιάς στο Μουσείο Τέχνης της Βόννης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων για τη σημαντικότερη έκθεση που έχει γίνει μέχρι τώρα για το Βυζάντιο.
Ο διευθυντής της έκθεσης Ρόμπερτ Φλεκ και ο επιμελητής της, καθηγητής Φάλκο Ντάιμ, εξήγησαν στις σύντομες και περιεκτικές ομιλίες τους πως στάθηκε δυνατό να συγκεντρωθούν 600 εκθέματα από 81 μουσεία του κόσμου και να δουλέψουν συστηματικά επί τέσσερα χρόνια 151 επιστημονικοί συνεργάτες.
Γιατί όμως να γίνει μια τέτοια έκθεση, πως ξεκίνησε η ιδέα; Ο διευθυντής του μουσείου Ρόμπερτ Φλεκ απαντά: «Η πρώτη συνιστώσα ήταν ότι είχαμε ήδη παρουσιάσει μια σειρά εκθέσεων που ασχολούνταν με την κλασσική και την ύστερη αρχαιότητα. Μια άλλη αφορμή ήταν ότι παρουσιάσαμε πριν από ενάμιση χρόνο μια έκθεση για τις μεταναστεύσεις των βαρβάρων. Η ιδέα ήταν να παρουσιάσουμε την εποχή μετά τη μεγάλη μετανάστευση των λαών στη Δυτική Ευρώπη, να δούμε τι συνέβαινε στην άλλη πλευρά της πρώην ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και πάνω από όλα να δείξουμε τις επιρροές που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας».

Αναστρέψιμη η κακή εικόνα της Ελλάδας λόγω γερμανικών δημοσιευμάτων
Η έκθεση με τον τίτλο «Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο» είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Μέσα από τους έντεκα διαφορετικά θεματολογικούς σταθμούς ξετυλίγεται η ιστορία του Βυζαντίου. Μια σειρά εικόνων, ψηφιδωτών, αντικειμένων της καθημερινότητας αναδεικνύουν τον παραμελημένο ρόλο του βυζαντινού πολιτισμού στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Στην έκθεση συμμετέχουν και τρία ελληνικά μουσεία: Το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη. Την Ελλάδα εκπροσώπησε χθες ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
Αυτές τις ημέρες όμως και κάτω από την πίεση ενός δυσάρεστου κλίματος που έχει δημιουργηθεί από πολλά γερμανικά δημοσιεύματα δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε την ερώτηση στον κ. Γερουλάνο, εάν η κακή αυτή εικόνα της Ελλάδας είναι πλέον αναστρέψιμη από την κυβέρνηση. «Θεωρώ πως η κυβέρνηση μπορεί να ανατρέψει αυτό το κλίμα. Πιστεύω ότι θα πάρει πολύ δουλειά αλλά θα γίνει. Το κλίμα αυτό, η ένταση, η οποία έχει προκληθεί είναι μια φυσιολογική ένταση που πηγάζει από τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν. Είναι προφανές ότι μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα πολλά λέγονται και το κλίμα φορτίζεται, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο και ότι σύντομα θα βγούμε από αυτή την κατάσταση. Η προσπάθεια η οποία γίνεται είναι να ξαναφτάσει η αξιοπιστία της Ελλάδας εκεί που ήταν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να καταλάβουν ότι η προσπάθεια που κάνουμε αυτή τη στιγμή έπιασε τόπο», απάντησε ο υπ. Πολιτισμού.

….όλοι κάποτε αμαρτήσαμε…

Στη χθεσινή βραδιά ήταν παρά πολλοί οι επίσημοι, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Από τους πιο επιφανείς ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς Ντίντριχ Γκένσερ, ο οποίος στην ερώτηση της Deutsche Welle, εάν τέτοιου είδους εκθέσεις μπορούν να αμβλύνουν το δυσμενές ατμοσφαιρικά κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας εξαιτίας των δημοσιευμάτων, απαντά: «Αυτή η έκθεση είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός και ελπίζω να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον που της αξίζει. Παρουσιάζει τις κοινές μας πολιτιστικές ρίζες από την αρχή της Ευρώπης, από τότε που αναδιαμορφώθηκε η κοινή μας ταυτότητα. Σήμερα ορισμένοι μπορεί να μιλάνε αυστηρά για την Ευρώπη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε την πολιτιστικής της συνεισφορά στην ευρωπαϊκή κληρονομιά. Ζούμε στην Ευρώπη του αμοιβαίου σεβασμού απέναντι στους μικρούς και στους μεγάλους. Και οι μεγάλοι έχουν πιο πολλές υποχρεώσεις από τους μικρούς. Στο κάτω-κάτω όλοι κάποτε αμαρτήσαμε».
Η έκθεση τελειώνει στις 20 Ιουνίου και μοναδικός σταθμός της θα είναι η Βόννη εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους της, το ακριβές ποσό δεν θέλησαν πάντως να μας το αποκαλύψουν οι διοργανωτές.
(Πηγή: dw-world)

NO COMMENTS

Leave a Reply