28ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας στο Rüsselsheim

28ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας στο Rüsselsheim

Με απόλυτη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση θεατών ολοκληρώθηκε το 28ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας στην πόλη του Rüsselsheim της Γερµανίας.ο Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Οµοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη και το Σύλλογο Ποντίων Rüsselsheim και πραγµατοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συµβουλίου Απόδηµου Ελληνισµού (ΣΑΕ) και το Δήµαρχο της πόλης που φιλοξένησε µε θέρµη και σεβασµό τη διοργάνωση και τους συντελεστές της. Απερίγραπτη ήταν και φέτος η προσέλευση του κοινού στο Φεστιβάλ. Περισσότεροι από 3000 θεατές και 1500 χορευτές από 42 Συλλόγους συµµετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Η αίθουσα του Φεστιβάλ αποδείχθηκε για άλλη µία χρονιά πολύ µικρή για να φιλοξενήσει όλους εκείνους που θέλησαν να παρακολουθήσουν την περήφανη νέα γενιά των Ποντίων.
Η σπουδαία αυτή πολιτιστική εκδήλωση ξεκίνησε το Σάββατο 23 Μαΐου 2009 στις 11.00 στο Δηµαρχείο της πόλης, όπου ο τοπικός Σύλλογος Ποντίων αναβίωσε το πανάρχαιο δρώµενο των Μωµόερων. Η αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε στη συνέχεια µε θεαµατικό τρόπο, συγκινώντας τους θεατές µε την ταυτόχρονη είσοδο των χορευτών (ηλικίας 2 έως και 30 ετών) µε τη δυναµική, το καθαρό βλέµµα και την αγάπη τους για την παράδοση και την ιστορία του λαού µας. Εξέχουσες προσωπικότητες του δηµόσιου βίου και της τέχνης τίµησαν µε την παρουσία τους την κορυφαία εκδήλωση πολιτισµού. Ενδεικτικά, αναφέρουµε τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής Απόδηµου Ελληνισµού της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Τσιαρτσιώνη, τον Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής Απόδηµου Ελληνισµού κ. Γρηγόρη Νιώτη, το Συντονιστή του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Ευρώπης κ. Γιώργο Αµαραντίδη, το Γενικό Διευθυντή της Γ.Γ.Α.Ε. κ. Ιωάννη Κυπαρισσίδη, τη Γενική Πρόξενο στη Φρανκφούρτη κυρία Σταυρούλα Φραγκογιάννη, τον πρώην Γ.Γ. του ΥΜΑΘ
κ. Γιώργο Λυσσαρίδη, τον πρώην Γ.Γ. Απόδηµου Ελληνισµού κ. Δηµήτρη Δόλλη, τα µέλη της Διεθνής Συνοµοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ.κ. Απόστολο Αποστολίδη και Δηµήτρη Τοµπουλίδη, το Διευθυντή του Ε.Ο.Τ. στη Φρανκφούρτη κ. Ηλία Γαλανό και τους εκπροσώπους των Οµοσπονδιών οµογενειακών οργανώσεων στην Ευρώπη.
Το Φεστιβάλ καλύφθηκε ειδησεογραφικά και τηλεοπτικά από ξεχωριστούς δηµοσιογράφους της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι αποκόµισαν τις καλύτερες εντυπώσεις για το Φεστιβάλ και την ποντιακή νεολαία. Στα πλαίσια του 28ου Φεστιβάλ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και ο κοινωνικός χαρακτήρας της διοργάνωσης. Στις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες προστέθηκε και µια καινούρια µε το Σύλλογο Wildwasser, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη του Rüsselsheim, φροντίζοντας νέους και γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας. Ο φορέας, καλεσμένος της Ομοσπονδίας, ενημέρωσε τους επισκέπτες για το έργο του, έχοντας τη δυνατότητα να κερδίσει υποστηρικτές. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των Ποντίων να αγκαλιάσουν το Φεστιβάλ είναι η υποστήριξη που παρείχαν προς αυτό οι πλέον των 60 εθελοντών από όλη την Ευρώπη, στην πλειοψηφία τους νέοι, που προσέφεραν µε περισσή διάθεση τις υπηρεσίες τους, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά και η εκδήλωση να στεφθεί µε επιτυχία.
Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε µμέσα σε κλίμα ενθουσιασμού όπου δημιουργοί, προσκεκλημένοι και κοινό ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 29ο Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2010.

NO COMMENTS

Leave a Reply