Η Μέρκελ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα: «Μόνο πολιτική...

Η Μέρκελ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα: «Μόνο πολιτική στήριξη ζητά η Ελλάδα»

555Την πολιτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας, αλλά και την απόφασή τους για συνεργασία για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα σε διάφορους τομείς τόνισαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, στις κοινές δηλώσεις που έκαναν χθες μετά τη συνάντησή τους, στο Βερολίνο. Και οι δύο υπογράμμισαν ότι η Αθήνα ζήτησε μόνο πολιτική στήριξη και όχι οικονομική.
Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για την υποστήριξη στο ελληνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, και έκανε αναφορά στην καλή σχέση των δύο λαών και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία συνεργάζονται για την αντιμετώπιση πολλών κοινών προβλημάτων τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και ανέφερε πως οι δυο χώρες θα μπορούσαν να έχουν στενότερη συνεργασία στους τομείς που αφορούν το περιβάλλον, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, την πολιτική προστασίας, την έρευνα και τις νέές τεχνολογιες, τη μετανάστευση, καθώς και τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.
Επανέλαβε ότι τα βάρη και οι θυσίες των Ελλήνων θα επιμεριστούν δίκαια και θα πιάσουν τόπο, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική στήριξη και στάθηκε στη συνεργασία για την καταπολέμηση των φαινομένων της κερδοσκοπίας.
«Η Ελλάδα πήρε δύσκολες αποφάσεις. Για μας, ήταν αναγκαίες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Εμείς θα διασφαλίσουμε ότι τα βάρη αυτής της πορείας, οι θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, και θα επιμεριστούν δίκαια, αλλά και θα πιάσουν τόπο. Θα έχουν αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη. Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε την κυρία Μέρκελ να υποστηρίζει τις προσπάθειές μας, αυτές που κάνουμε, και τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε. Θέλω επίσης να την ευχαριστήσω για την κοινή μας απόφαση να συνεργαστούμε στενά για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, που είναι ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα».
Από την πλευρά της, η κα Μέρκελ συνεχάρη την Ελλάδα για τα μέτρα που έλαβε, προκειμένου να αμβλύνει το έλλειμμά της και τόνισε πως γίνεται «τιτάνια προσπάθεια».
Εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Ελλάδα και την προθυμία της χώρας της να συνεισφέρει με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους και των δομών του και υπογράμμισε ότι οι ελληνικές προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, έχουν θετική αντιμετώπιση τόσο από την Γερμανία όσο και συνολικά από την ευρωζώνη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως η Γερμανία μπορεί να δώσει στην ελλάδα τεχνογνωσία σε θέματα μεταρρυθμίσεων, όπως οι σχέσεις Κράτους-πολίτη. «Δεν θα επιβάλουμε κάτι. Μπορούμε όμως να υποβάλουμε προτάσεις και να πούμε πού έχουμε συγκεκριμένες εμπειρίες και πού νομίζουμε ότι οι δομές της χώρας για τον 21ο αιώνα μπορούν να προσαρμοστούν ή όχι», σημείωσε.
Απαντώνστας σε ερωτήσεις δημοσιογραφων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, ότι στις δύσκολες στιγμές δεν πρέπει να ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα. Υπήρξαν δημοσιεύματα πρόσθεσε τα οποία πλήγωσαν τους Έλληνες, αλλά διευκρίνισε ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη γερμανική κυβέρνηση, ούτε με τον ελληνικό λαό.

Σχετικά, εξάλλου, με δημοσίευμα για να πουλήσει η Ελλάδα νησιά προκειμένου να καλύψει το χρέος της , ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι από το ξεπούλημα των νησιών. Και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες πολέμησαν για να είναι σήμερα ελεύθερα τα νησιά.
Τα δημοσιεύματα αυτά του γερμανικού τύπου αποδοκίμασε και η κυρία Μέρκελ, όπως αποδοκίμασε και τις λίγες, ανάλογες, δηλώσεις πολιτικών προσώπων στη Γερμανία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην σταθερότητα της Ευρωζώνης, η οποία, όπως τόνισε, διασφαλίζεται με τις κοινές δράσεις και την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε στην κυρία Μέρκελ το θέμα της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μία δυνατότητα της Ελλάδας, χωρίς, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ τόσο στις δηλώσεις της όσο και στις απαντήσεις της αναφέρθηκε αρκετές φορές στην ανάγκη σταθερότητας της Ευρωζώνης και της επίλυσης των προβλημάτων εντός αυτής, κάτι που ερμηνεύεται και ως επιθυμία της το ελληνικό πρόβλημα να μείνει εντός της ευρωζώνης.
Σχετικά, εξάλλου, με τη δράση κατά της κερδοσκοπίας, όπως είπε η κυρία Μέρκελ οι δύο χώρες θα φέρουν από κοινού το θέμα στην Κομισιόν, ενώ όπως είπε στον κ. Παπανδρέου, η Γερμανία προτίθεται να φέρει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο των G-20 καθώς και σε άλλα φόρα στα οποία συμμετέχει.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μπορεί η Ελλάδα να μην ζήτησε οικονομική βοήθεια, αλλά πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε κατά των κερδοσκόπων. Δεν μπορούμε να τους αφήνουμε ελεύθερους να εκμεταλλεύονται τη δύσκολη στιγμή μιας χώρας, όπως συμβαίνει τώρα με την Ελλάδα. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε παρά τις τεχνικές δυσκολίες που μπορεί να έχει.
Αναφερόμενη στο πρόσφατο δεκαετές ομολογιακό δάνειο της Ελλάδας η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι οι αγορές έδειξαν ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα και προέβλεψε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών θα επανέλθει πιο γρήγορα αν υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές.

Η Γερμανία, ανέφερε, επίσης, η κυρία Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει η χώρα της για την Ελλάδα, μπορεί να κάνει πολλά και κυρίως να επιδείξει την αλληλεγγύη της και να μην αφήσει να μιλάνε συνεχώς τα συναισθήματα, αλλά και οι πράξεις. Σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, απάντησε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι στην ευρωζώνη και θέλουμε να είναι στην ευρωζώνη και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας είναι η κοινή προοπτική όλης της Ευρώπης. Προσπαθούμε, ανέφερε, επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος να μην υπάρξουν σενάρια αποτυχίας των όποιων μέτρων λαμβάνονται από τις χώρες της ευρωζώνης και χαρακτήρισε χωρίς νόημα μια συζήτηση για το πως θα ήταν τα πράγματα σήμερα εάν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη. Από τη συμμετοχή στην ευρωζώνη πρόσθεσε ωφελήθηκε η Ελλάδα, ωφελήθηκε η Γερμανία, ωφελήθηκαν όλοι.
Η κυρία Μέρκελ τόνισε, επίσης, ότι οι οικονομικές εξελίξεις στις χώρες- μέλη πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο κεντρομόλων και όχι φυγόκεντρων δυνάμεων.
(Πηγή: ΑΠΕ)

NO COMMENTS

Leave a Reply