O γερμανικός τύπος για τη συνάντηση Μέρκελ – Παπανδρέου: «Έπαινοι, φόβοι και...

O γερμανικός τύπος για τη συνάντηση Μέρκελ – Παπανδρέου: «Έπαινοι, φόβοι και υποκρισία»

2222Τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σχολιάζει σήμερα ο γερμανικός τύπος.
Η Frankfurter Rundschau σημειώνει «Η Ελλάδα προς το παρόν έχει χρήμα και η ανακούφιση στη γερμανική κυβέρνηση είναι μεγάλη. Η στρατηγική της να μη δώσει λευκή επιταγή στη Αθήνα για να καθησυχάσει τις αγορές αποδείχθηκε μέχρι στιγμής σωστή. Τώρα το Βερολίνο όμως θέλει να βοηθήσει ώστε η προσφιλής τουριστικά, αλλά με σαθρό υπόβαθρο χώρα να οδηγηθεί στον 21ο αιώνα» .

Στην ίδια επισήμανση προχωράει και η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt η οποία επιγράφει το ρεπορτάζ της «Η Μέρκελ ανακοινώνει γερμανοελληνική κυβερνητική επιτροπή» και σημειώνει: «Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και το Eurogroup επαίνεσαν το πρόγραμμα λιτότητας της κατά πολλά δισεκατομμύρια υπερχρεωμένης Ελλάδας. Με αφορμή τον μεγάλο αριθμό στοιχημάτων από μέρους των επενδυτών για μια πιθανή χρεοκοπία της χώρας-μέλους της Ευρωζώνης οι κερδοσκόποι μπαίνουν στο στόχαστρο της πολιτικής. Η καγκελάριος Μέρκελ μετά τη συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος το σχόλιο της Welt το οποίο τιτλοφορείται: «Το μεγάλο μπαμ μπορεί να ακολουθήσει». Η εφημερίδα σημειώνει: «Αν πρέπει να πιστέψει κανείς τους αριθμούς, στα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων υπάρχουν μόνο 7 εκατομμυριούχοι. Πού πήγαν όμως οι πλοιοκτήτες; Και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών μόνο 15.000 Έλληνες κερδίζουν περισσότερα από 100.000 ευρώ το χρόνο. Γεγονός είναι ότι κάθε Έλληνας, από μικρό παιδάκι μέχρι γέρος θα πρέπει μόνο αυτό το χρόνο να πληρώσει 5.000 ευρώ για το δημόσιο χρέος ενώ η διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό συνεχίζει». Και η Welt καταλήγει: «Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι οι αγορές είναι καχύποπτες. Δεν πρόκειται για τους κακούς κερδοσκόπους, αλλά θα πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Και η Ελλάδα απέχει από αυτή τη λύση όσο η Γερμανία από την Ακρόπολη».

Η Emder Zeitung σημειώνει : «Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της τις μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. Στην Ευρώπη οι κινήσεις της Ελλάδας επαινούνται. Η καγκελάριος πιστεύει πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο. Οι έπαινοι όμως από τη Γερμανία έχουν κάτι το υποκριτικό. Η Γερμανία δεν μπορεί να είναι πρότυπο όσον αφορά τη μείωση των χρεών».
Παρόμοια άποψη εκφράζει και η Neue Osnabrücker Zeitung η οποία επισημαίνει πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε δηλώσει πως δεν θα ζητήσει χρήματα δίνοντας την αφορμή στον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Μπρούντερλε να δηλώσει πως δεν θα δώσει ούτε σεντ. «Τέτοιου είδους δηλώσεις αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα. Μερικές από τις 16 χώρες της Ευρωζώνης απέχουν μίλια από την εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Ακόμα και οι πολύ ευαίσθητοι όσον αφορά τον πληθωρισμό Γερμανοί είναι συνυπεύθυνοι. Στις Βρυξέλλες δεν συζητάνε ακόμα για τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσει το Βερολίνο εξαιτίας των νέων χρεών του τη δεκαετία του ’90» υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Τέλος την ευθύνη της ΕΕ έναντι της Αθήνας υπογραμμίζει σε σημερινό της σχόλιο η ελβετική Basler Zeitung και επισημαίνει: «Τους δικούς της στόχους εξυπηρετούσε με την ένταξη της Ελλάδας η ΕΕ. Και το ίδιο ισχύει και για την ένταξη στην Ευρωζώνη πριν από εννέα χρόνια. Δεν ήταν μυστικό ότι στη μικρή αυτή χώρα υπήρχε διαφθορά, φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία και ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν χαμηλό. Παρά ταύτα, οι επιδοτήσεις έρεαν και συνέβαλαν στο να εξελιχθεί η ασθένεια σε επιδημία. Με αυτά τα δεδομένα, εάν επιτρέψει η ΕΕ να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ θα έχει αποδείξει ότι αποποιείται των ευθυνών της. Και όμως, η ανάληψη της ευθύνης είναι αυτή τη στιγμή το ζητούμενο προκειμένου να μην επαναληφθεί στο μέλλον μια νέα περίπτωση σαν αυτή της Ελλάδας», καταλήγει το σχόλιο.

Financial Times: «Ώρα σοβαρών αποφάσεων»

Ιδιαίτερα καυστικό ως προς τη στάση της Γερμανίας και των θεσμών της ευρωζώνης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα είναι το κύριο άρθρο των Financial Times: «Η ΕΕ πίεσε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα και αυτή ανταποκρίθηκε πάνω και πέρα από κάθε προσδοκία. Το ζητούμενο τώρα είναι τα χρήματα. Μπορεί οι αγορές να έχουν ηρεμήσει προς το παρόν, ωστόσο το πρόβλημα της χρηματοδότησης είναι υπαρκτό», επισημαίνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει απόλυτο δίκιο να ζητά συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Διαφεύγει της κ. Μέρκελ ότι όταν υπάρχουν χρήματα στο τραπέζι το πιθανότερο είναι πως δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Είναι εντελώς παράδοξο η Ευρώπη να αρνείται τη βοήθεια και παράλληλα να θέτει εμπόδια στην Ελλάδα να αναζητήσει πόρους εκτός ευρωζώνης. Εν τέλει οι μηχανισμοί είναι αυτοί που οδήγησαν τις χώρες του Νότου στα τρομακτικά τους ελλείμματα και ευνόησαν κατά κόρον τη Γερμανία, ώστε να συσσωρεύσει πλεόνασμα.
Μπορεί τα μέτρα να μειώνουν το έλλειμμα, δεν είναι ωστόσο πανάκεια και η αδιαλλαξία της Γερμανίας οδηγεί την ελληνική οικονομία σε στασιμοπληθωρισμό. Η Αθήνα πήρε σκληρές αποφάσεις για μια τριετία και όχι για δέκα χρόνια, όπως ενδεχομένως επιθυμούν ορισμένοι.
Ο Παπανδρέου έθεσε το θέμα στη σωστή βάση ‘ή με στηρίζετε ή στρέφομαι στο ΔΝΤ’. Η μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο των Βρυξελλών».
(Πηγή: dw-world)

NO COMMENTS

Leave a Reply