Η συλλογή Κωστάκη στο Βερολίνο

Η συλλογή Κωστάκη στο Βερολίνο

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στη «Royal Academy of Arts» στο Λονδίνο, το «La Caixa Forum» της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, αλλά και στη Θεσσαλονίκη από όπου ξεκίνησε το ταξίδι της το 2008, η έκθεση «Χτίζοντας την Επανάσταση: Αρχιτεκτονική και Τέχνη στη Ρωσία 1915-1935», «ταξιδεύει» τώρα στο Βερολίνο, όπου θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του «Martin Gropius Bau», από τις 5 Απριλίου έως τις 9 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ), που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Royal Academy of Arts» του Λονδίνου, το «Martin Gropius Bau», με τη συμμετοχή του «Schusev State Museum of Architecture» της Μόσχας.

Από την πρώτη παρουσίασή της στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση προσέλκυσε το ενδιαφέρον ιστορικών, επιμελητών και ευρωπαϊκών μουσείων, καθώς παρουσιάζει την ιστορία και πρόσληψη του ρωσικού αρχιτεκτονικού κονστρουκτιβισμού, αλλά και τη σχέση ζωγραφικής-αρχιτεκτονικής, μέσα από μια νέα εικαστική αισθητική που έχει στόχο την εφαρμογή της στην αρχιτεκτονική.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σημαντικής επιστημονικής έρευνας, που έγινε από τρεις διαφορετικές πηγές. Το «Schusev State Museum of Architecture» της Μόσχας τεκμηρίωσε ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό από τη συλλογή του. Ο βρετανός φωτογράφος Richard Pare, ταξίδεψε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και κατέγραψε την κατάσταση των κτηρίων, δημιουργώντας ένα μοναδικό αρχείο που προκαλεί προβληματισμούς γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να διαχειριζόμαστε σήμερα τα νεότερα μνημεία. Επίσης, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τεκμηρίωσε και παρουσίασε υλικό από τη συλλογή Κωστάκη που καταγράφει τη σχέση της εικαστικής δημιουργίας με την αρχιτεκτονική της πρωτοπορίας.

Την έκθεση στο Βερολίνο, με την παρούσα εμπλουτισμένη με νέο υλικό μορφή της, επιμελούνται η Μαρία Τσαντσάνογλου από πλευράς ΚΜΣΤ, η διευθύντρια καλλιτεχνικών προγραμμάτων της «Royal Academy of Arts», Maryanne Stevens, σε συνεργασία με τον φωτογράφο Richard Pare και το «Schusev State Museum of Architecture» της Μόσχας.

 

(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply