Το Εθνικό Θέατρο πάει Λονδίνο!

Το Εθνικό Θέατρο πάει Λονδίνο!

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ξεκίνησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φεστιβάλ για το θέατρο, το Globe to Globe Festival, στο οποίο το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει σήμερα (26/4) και αύριο Παρασκευή (27/4) την παράσταση “Περικλής” σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά και μετάφραση Διονύση Καψάλη στο περίφημο Globe Theatre.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ -που πραγματοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία- αποτελεί μέρος του παγκόσμιου Shakespeare Festival που άνοιξε την αυλαία του την περασμένη Δευτέρα (23/4). Στη διάρκειά του θα παρουσιαστούν 37 έργα του Ουίλιαμ Σέξπιρ, σε ισάριθμες ξένες γλώσσες από κορυφαίους θιάσους από όλο τον κόσμο.

Σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του BBC, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Globe to Globe, Τομ Μπερντ, αναφέρει ότι δεν είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τις ιστορίες του Σέξπιρ ακόμα και αν μιλάει διαφορετική γλώσσα από αυτήν των ηθοποιών, ακριβώς επειδή τα έργα του έχουν αποκτήσει πια έναν παγκόσμιο χαρακτήρα.

Το κλιμάκιο του Περικλή, ο Χρήστος Λούλης, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Δημήτρης Πιατάς, η Μαρία Σκουλά, η Λυδία Φωτοπούλου, ο Μηνάς Χατζησάββας, ο Μανώλης Μαυροματάκης, βρίσκονται ήδη από τη Δευτέρα στο Λονδίνο.

Το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας είναι ένα από τα δεκάδες θεατρικά σχήματα που κλήθηκαν από όλη την υφήλιο, για να παρουσιάσουν στη μητρική γλώσσα τους το σύνολο σχεδόν των θεατρικών έργων του ελισαβετιανού βάρδου.

Είναι η δεύτερη φορά που θεατρικές ομάδες από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στο Λονδίνο. Η πρώτη ήταν με το φεστιβάλ World Theatre Season, που γινόταν από το 1964 έως το 1975.

Οι παραστάσεις του Globe to Globe παρουσιάζονται σε διάφορες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας, από το Newcastle ως το Stratford-upon-Avon (το μέρος όπου γεννήθηκε ο Σέξπιρ).

 

(Πηγή: ana-mpa)

NO COMMENTS

Leave a Reply