«Μαύρα ταμεία» και στη Daimler – Εμπλέκεται και η Ελλάδα

«Μαύρα ταμεία» και στη Daimler – Εμπλέκεται και η Ελλάδα

22222Στο δρόμο της Siemens και η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Στις ΗΠΑ διώκεται η Daimler AG για εκτεταμένη διαφθορά και σύστημα “μαύρων ταμείων” για μίζες σε 22 χώρες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.
Η προκαταρκτική έρευνα στις ΗΠΑ για τη Daimler AG ξεκίνησε το 2004, όταν ένας πρώην συνεργάτης της επιχείρησης απευθύνθηκε στην αμερικανική εποπτική αρχή και κατήγγειλε ότι η DaimlerChrysler, όπως λεγόταν τότε ο όμιλος, έχει ένα σύστημα “μαύρων ταμείων” για δωροδοκίες στο εξωτερικό. Κατόπιν αυτού κινητοποιήθηκε η Εποπτική Αρχή Χρηματιστηρίου (SEC) και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Την ερχόμενη εβδομάδα, 1η Απριλίου θα βρεθούν ενώπιον δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει ετοιμάσει η αμερικανική εισαγγελία, η αυτοκινητοβιομηχανία της Στουτγάρδης στη διάρκεια μιας δεκαετίας, δηλαδή από το 1998 μέχρι το 2008 παραβίασε τους ισχύοντες στις ΗΠΑ κανόνες.

Δωροδοκίες σε 22 χώρες
Γίνεται λόγος για 22 χώρες. Αν επρόκειτο να κλείσουν συμβόλαια στην Αίγυπτο, την Κίνα, την Ελλάδα, τη Ρωσία και την Τουρκία η δωροδοκία των τοπικών αξιωματούχων ήταν σύνηθες φαινόμενο. Και αξιωματούχοι ήταν κυρίως κυβερνητικοί και διοικητικοί παράγοντες που είχαν καθοριστικό λόγο στο κλείσιμο της συμφωνίας. Πότε ήταν απευθείας πληρωμές που εμφανίζονταν ως ειδική έκπτωση, πότε παρουσιάζονταν ως χρήσιμες δαπάνες ή ως προμήθεια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Silke Hasselmann οι διοικήσεις των επιχειρήσεων της Daimler στη Γερμανία και τη Ρωσία έχουν αποδεχτεί τις κατηγορίες και επιδιώκουν ένα συμβιβασμό. Φαίνεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είναι έτοιμη να πληρώσει 185 δις δολάρια, τα μισά στην Εποπτική Αρχή Χρηματιστηρίου (SEC) και τα άλλα μισά στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Προσανατολίζονται σε συμβιβασμό
Επισήμως τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και η διοίκηση της Daimler στη Στουτγάρδη αρνούνται οποιοδήποτε σχόλιο. Αλλά όλα δείχνουν ότι εισαγγελία και δικηγόροι προσανατολίζονται στην υπόθεση της Siemens.
Η νέα διοίκηση της Siemens αποφάσισε να συνεργαστεί με την αμερικανική εποπτική αρχή και κατέβαλε εθελοντικά 600 εκ. ευρώ για να αποτρέψει την επιβολή δρακόντειας ποινής.
Στον απολογισμό της Daimler AG για το 2009 γίνεται αναφορά και σε ρίσκα από δίκη στις ΗΠΑ.
Γιατί ενδιαφέρονται οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για το τί κάνει μία γερμανική επιχείρηση σε χώρες όπως η Ουγγαρία ή το Βιετνάμ;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι στο βαθμό που αυτή η επιχείρηση είναι εγγεγραμμένη σε αμερικανικό χρηματιστήριο υπόκειται στις διατάξεις που ισχύουν στις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και μπορεί να διωχθεί για δωροδοκία αξιωματούχων σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Αυτό ισχύει και για την αυτοκινητοβιομηχανία της Στουτγάρδης Daimler AG.
(Πηγή: dw-world)

NO COMMENTS

Leave a Reply